Na začátku tohoto měsíce poskytla Sony podrobnosti o zpětné kompatibilitě PlayStationu 5 a uvedla, že na nové generace nepůjde akorát 10 her, zatímco jiné tituly mohou mít různé neočekávané problémy, případně u nich nemusejí být dostupné některé funkce z PS4. Tyto hry mají označení „Playable on: PS4 only“. Tento štítek by měl být uveden i v PlayStation Store.

10 her nekompatibilních a více než 4000 her z PS4 kompatibilních v den uvedení PlayStationu 5 na trh. Tak to jsou slova Sony ze zmíněného začátku října/októbra. Pak se dokonce objevilo pár vývojářů, kteří tvrdili, že své hry aktualizují, aby na PS5 fungovaly. Dnes je ale vše jinak.

Přečtěte si také: Podrobnosti o zpětné kompatibilitě na PlayStationu 5, včetně nepodporovaných her

Ubisoft totiž včera oznámil, že osm jejich her z PlayStationu 4 nebude kompatibilní z PlayStation 5. Mezi nimi jsou čtyři tituly ze série Assassin's Creed, včetně Syndicate.

Než jsme se dostali k napsání článku, tak příspěvek na oficiálních stránkách francouzské společnosti Ubisoft byl upraven a mluvčí přes Gematsu vzkázal, že pasáž odstranili z důvodu toho, že může obsahovat nepřesnosti týkající se titulů Ubisoftu, které budou hratelné na PS5.

Pojďme se ale přesto podívat na všechny tituly, které Ubisoft uváděl:

  • Assassin’s Creed Syndicate
  • Assassin’s Creed Chronicles India
  • Assassin’s Creed Chronicles China
  • Assassin’s Creed Chronicles Russia
  • Risk
  • Star Trek Bridge Crew
  • Werewolves Within
  • Space Junkies

V článku se také psalo, že všechny výše uvedené hry nebudou mít na Xboxu Series X/S problém. Verze z Xboxu One na nové generaci konzolí od Microsoftu poběží plynule díky zpětné kompatibilitě.

Při této příležitosti je vhodné zmínit další problémy se zpětnou kompatibilitou na PS5. Kupříkladu Codemasters před měsícem varovali, že PS4 verze DiRT 5 bude bezplatně vylepšena na PS5, ovšem nepřenesou se vaše uložené pozice týkající se kariéry. Přitom na Xboxu Series X/S opět není žádný problém. Tam to řeší Smart Delivery od Microsoftu. Přenos uložených pozic z PS4 na PS5 nepodporuje ani Yakuza: Like A Dragon. Opět bez vysvětlení, proč tomu tak je.

Přitom Sony u svých her slibuje podporu uložených pozic. Je to zvláštní. Z jednotlivých prohlášení je jasné, že Microsoft pro hladkou kompatibilitu připravil Smart Delivery a nabídl tuto funkci všem zájemcům. Sony ale nic takového nemá a nechala řešení na autorech her. Těm to, dle všeho, dělá problémy.

Kupříkladu Ubisoft bude uložené pozice z PS4 řešit přes Ubisoft Connect.