Novodobé Star Wars hry to mají z hlediska vyprávění a svobody či rozhodování hráče těžké. Protože každý příběh je součástí jednoho a toho samého kánonu, do něhož až na výjimky spadají i všechny moderní filmy, seriály, knihy či komiksy, nelze jen tak nabídnout možnost různými způsoby ovlivňovat osud postav nebo zakončení samotného příběhu, jelikož stávající Star Wars kánon je zkrátka jen jeden, takže vše musí být předem jasně určeno. To nedávno potvrdili třeba tvůrci akční adventury Star Wars Outlaws ze studia Massive Entertainment, které spadá pod Ubisoft.

V budoucnu by se ale tento stav možná mohl změnit. Alespoň to naznačila vice prezidentka marketingu Lisa Pendse ze studia Quantic Dream, v němž v relativní tichosti vzniká akční adventura Star Wars Eclipse. Pendse v rozhovoru pro IGN prohlásila, že i když tentokrát autoři příběhových festivalů quick-time eventů, mezi něž patří Fahrenheit, Heavy Rain nebo Detroit: Become Human, chystají akční adventuru, stále můžeme počítat se všemi prvky, které hráči mohou nebo chtějí očekávat od titulu od Quantic Dream.

Mezi tyto prvky má patřit složitě rozvětvené vyprávění, možnost hrát za více postav či skutečnost, že příběh jede dál i v případě, že nějaká důležitá postava zemře. „Nedojde na konec hry. Umřít může kdokoliv, stát se může cokoliv a příběh tak nějak pokračuje, takže tyto charakteristické prvky jsou stále přítomné. To, co děláme, ale ještě víc posiluje naši expertizu v oblasti hratelnosti,“ řekla Lisa Pendse pro IGN.

Pokud ve Star Wars Eclipse může vlivem úmrtí různých postav opravdu docházet k různým větvím a možnostem vyprávění, případně k různým koncům herního příběhu, nabízí se otázka, jakým způsobem bude rozhodováno o tom, co je kanonické. A ano, Star Wars Eclipse má být součástí Star Wars kánonu. Konkrétně má hráče zavést do éry vrcholné Republiky, která se na časové ose Star Wars nachází několik stovek let před událostmi filmové ságy Skywalkerů a která aktuálně dostává nejvíc prostoru v knihách a komiksech.

Jakékoliv odpovědi na otázky spojené se zasazením do kánonu ale budou pochopitelně na místě pouze v případě, že se kdy vůbec Star Wars Eclipse dočkáme. Ve studiu Quantic Dream očividně věří, že ano, a dál na projektu pracují, ale k jeho odhalení došlo už před dvěma lety a podle dostupných informací by mohl dorazit na trh nejdříve v roce 2026.

Kdo ví, třeba se do té doby pohled společnosti Lucasfilm, která má vše spojené se značkou Star Wars na starosti, na kánon příběhů z předaleké galaxie změní. Třeba se dokonce změní natolik, že vývojářům z Quantic Dream jejich plán a přístup k vyprávění bez potíží projde. Jisté ale je, že fanoušci předchozích titulů studia se alespoň v některých ohledech mohou těšit na to, co už dobře znají. Za předpokladu, že někdy Star Wars Eclipse opravdu vyjde.