Digitální verze her stále více převládají nad fyzickými edicemi. Výjimkou jsou sběratelské edice. Ubisoft nepřepokládá, že hry v krabičce zcela vymizí. Známý analytik však upozorňuje, že v budoucnu bude více her vycházet pouze digitálně.

Vždy bude existovat malá skupina hráčů preferující hru na disku, je přesvědčen výkonný ředitel Ubisoftu Chris Early. Ten připomíná trh se sběratelskými edicemi a zpřístupnění her lidem, kteří si je chtějí snadno koupit v obchodě pro sebe, případně jako dárek pro své přátele nebo rodinu.

Je otázkou, jak velká skupina kupujících je nutná, aby vydavatel měl stále zájem o výrobu a distribuci fyzických edic. Early předpokládá další snížení prodejů, přesto si nemyslí, že úplně zmizí.

Důležitý bude postupný nástup hraní přes cloud. Early věří v další růst streamování. To je v souladu s názorem generálního ředitele Ubisoftu. Yves Guillemot nedávno v rozhovoru s Financial Times prohlásil, že Ubisoft se chce stát Netflixem ve světě her. Proto investoval peníze a dohodl se s Microsoftem na právech na cloudové hraní mimo Evropský hospodářský prostor pro všechny hry Activisionu Blizzard na 15 let, včetně všech souvisejících dodatečných balíčků. Hry Activisionu Blizzard budou dostupné také v předplatném Ubisoft+. Tady to ale nechce společnost uspěchat a vše chce nejprve řádně připravit a otestovat.

Prodeje digitálních her stále rostou. Sony za poslední fiskální rok, který skončil v březnu, uvedla, že digitální verze tvořily 67 % z 264,2 milionu prodaných her na konzole PlayStation. Microsoft podle uniklých informací na příští rok má chystat plně digitální konzoli Xbox Series X a Alan Wake 2 vyjde pouze digitálně. Díky tomu bude cena hry nižší.

I proto analytik Mat Piscatella ze společnosti Circana připravuje hráče na to, že v příštích několika letech se vydání pouze digitální her pro konzole stane běžnou záležitostí. U PC už tomu tak je a v krabičkách bývá jen kód k aktivaci hry na digitální platformě. U PlayStationu a Xboxu větší příklon k digitálním verzím očekává do roku 2028. Nintendo pravděpodobně nebude postupovat tak rychle. Na druhou stranu ale může překvapit.