Alan Wake 2 bude velmi náročnou hrou. Zátěž mají zmírnit techniky škálování. Společnost Nvidia se chlubí výsledky DLSS a v traileru předvádí krásné efekty. Nejnovější verze má být schopna zvýšit snímkovou frekvenci téměř o 500 %.

„Aktivace ray tracingu a DLSS ve hře Alan Wake 2 na GPU GeForce RTX automaticky zapne Ray Reconstruction, který nahradí dva denoisery jednotným modelem akcelerovaným pomocí umělé inteligence. Zvýší se tak kvalita vykreslovaných ray tracingových efektů. V testech společnosti NVIDIA navíc díky této funkci hra běží až o 14 % rychleji,“ uvádí Nvidia a přidává několik příkladů:

Ve 4K s maximálním nastavením a zapnutým plným ray tracingem společně s Frame Generation, Ray Reconstruction a Super Resolution se snímková frekvence výrazně zvýší. Na GeForce RTX 4090 se znásobí 4,1násobně, což majitelům umožní hrát při více než 120 FPS. U GeForce RTX 4080 se výkon násobí 4,7násobně a u GeForce RTX 4070 Ti pak 4,7násobně, což umožňuje hrát v maximálním nastavení při téměř 80 FPS.

Při rozlišení 1440p se snímková frekvence u řady GeForce RTX 40 násobí v průměru 3násobně i s plným ray tracingem a všemi ostatními nastaveními na maximum, což u GeForce RTX 4070 a vyšších umožňuje hraní při více než 80 FPS.

V nejoblíbenějším herním rozlišení 1080p se výkon násobí v průměru 2,7násobně, což majitelům rychlejších GPU umožňuje hrát při až 190 FPS.

Alan Wake 2 se pochlubí také plným ray tracingem, známým jako path tracing. Ten přesně simuluje světlo v celé scéně. Používají ho tvůrci vizuálních efektů k vytváření realistické filmové a televizní grafiky. „Až do příchodu GPU GeForce RTX s jádry RT a akcelerace pomocí umělé inteligence NVIDIA DLSS 3.5 bylo plné trasování paprsků ve videohrách v reálném čase nemožné,“ tvrdí Nvidie.

Ve hře Alan Wake 2 se v nastaveních RT High a RT Medium používá sledování dráhy. Úplné podrobnosti uvádí následující tabulka, která nastavení využívají path tracing a jaké funkce ray tracingu jsou k dispozici při zapnutí jednotlivých předvoleb.

Nvidia Game Ready ovladače pro Alan Wake 2 budou dostupné od 26. 10. Při koupi vybraných GPU GeForce RTX 4070, 4070 Ti, 4080 a 4090 a stolních PC s nimi nebo notebooků s GPU GeForce RTX 4090 Laptop, RTX 4080 Laptop nebo RTX 4070 Laptop u partnerů akce získají zákazníci po omezenou dobu digitální kopii Alan Wake 2 zdarma.

Alan Wake 2 bude dostupný rovněž v cloudu přes GeForce Now. Hra vychází 27. 10. nejen na PC, ale také na PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Ray TracingNízkéStředníVysoké
Path Tracing ŽádnýČástečný (1 odraz, RT AO na posledním dopadu)Plný (3 odrazy, RT AO na posledním dopadu)
Path Traced Indirect Lighting QualityVypnutoStředníVysoké
Ray Traced Direct LightingZapnutoZapnutoZapnuto
Ray Traced TransparencyNízkéVysokéVysoké

DALŠÍ MOŽNOST

Pokud není Ray Reconstruction k dispozici, případně je vypnut, platí tato nastavení:

NRD Direct Lighting Denoising Quality NízkéVysokéVysoké
NRD Indirect Lighting Denoising Quality N/AStředníVysoké