Epic Games se snaží přinést svůj herní obchod a Fortnite na platformy od Applu, ten mu do toho hází vidle. O tom, v jakém stavu je zrovna průběh příchodu Epic Games Storu na iOS, informuje účet Epic Games Newsroom. Na něm se včera objevil příspěvek, že Apple už dvakrát odmítl notářský zápis aplikace.

Tvrdí, že design a umístění tlačítka ‚instalovat‘ na Epicu je až příliš podobné tlačítku ‚získat‘ na Applu a že naše označení ‚mikrotransakce v aplikaci‘ je až příliš podobné tomu jejich,“ dočteme se na X.

Epic podle svého tvrzení akorát následuje konvence nastavené jinými populárními aplikacemi na iOS. „Snažíme se postavit obchod, kterému uživatelé lehce porozumí,“ vysvětluje. Podle nich je chování Applu obstrukce a porušení zákona o digitálních obchodech (DMA – Digital Markets Act). O situaci informoval Evropskou komisi.

Trvalo jen pár hodin, než se na účtu objevil další tweet, ve kterém Epic píše, že jejich předchozím zamítnutým žádostem Apple vyhověl. Epic je připravený svůj obchod vydat na iOS v rámci několika měsíců.

Situace není překvapivá pro nikoho, kdo sleduje dlouholeté drama mezi Epicem a Applem. Všechno to začalo tím, že Apple stáhnul Fortnite z App Storu, protože umožňoval kupovat si herní měnu přímo od Epicu, obcházet tím platební bránu Apple. Ten přišel o svoji provizi 30 % z každého obchodu skrz App Store.

To se dělo i na Google Play, rozdíl je v tom, že na Androidu je možné nainstalovat aplikace i z jiných zdrojů než z Google Play, na Applu tomu tak nebylo. Hráči na iOS tak přišli o možnost Fortnite hrát. Epic se tento problém snažil vyřešit soudní cestou a rozjel kampaň odkazující na 1984, kde do role Velkého bratra obsadil velké jablko.

Situace se dlouho vlekla a Fortnite se přece jen na Applu spustit povedlo, skrz GeForce Now na webovém prohlížeči Safari. Významný posun nastal díky změně v DMA, Apple dostal od Evropské komise nařízeno, že musí povolit instalaci aplikací z jiných zdrojů. Epic pak letos v lednu oznámil, že Fortnite se v Evropě na iOS vrátí právě skrz aplikaci pro Epic Games Store. Apple jim v tom samozřejmě nápomocný není, psali jsme například o zrušení vývojářského účtu Epicu.

Epic je možná v cílové rovince v navrácení Fortnite na operační systém od Applu, my ale situaci budeme dále sledovat.

Připomeňme, že svůj obchod má v plánu na Androidu a iOS spustit i Microsoft. Mělo by jít o mobilní Xbox Store.