Oblíbenost Phila Spencera tento týden utrpěla. Uzavření studií Tango Gameworks, Arkane Austin a Alpha Dog Games nenesou dobře vývojáři ani fanoušci, kteří poukazují na předešlá slova představitelů herní divize Microsoftu a obviňují je ze lží. Teď se ale ukazuje, že za posledním rozhodnutím pravděpodobně nestojí Spencer ani ostatní vedoucí Xboxu.

Po akvizici Activisionu Blizzard, která amerického technického giganta stála 75,4 miliardy dolarů, se totiž o Xbox začali více zajímat generální ředitel Microsoftu Satya Nadella a finanční ředitelka Amy Hood. Ti dle všeho těžce nesou prodlevu kvůli odporu Federální obchodní komise, která prodražila akvizici. A rovněž se jim nelíbí, že integrace Bethesdy s Xboxem ještě není dokončena.

Právě oni dva měli podle všeho nařídit ZeniMaxu (mateřská společnost Bethesdy), aby se uskromnil. A ten jako obětní beránky vybral tři výše zmíněná studia. V Xboxu zkrátka dochází k postupným změnám. Podle bývalých veteránů Xboxu, kteří mluvili s IGN, už to není Xbox, ale Microsoft Gaming. Organizace zaměstnává téměř 30 tisíc lidí a Activision Blizzard má třikrát více zaměstnanců než celý Xbox.

Navíc zájem o konzole Xbox klesá a růst Game Passu zpomaluje. Naopak prodeje her díky Activisionu Blizzard King rostou a Nadella podle veteránů Xboxu nedovolí, aby je Xbox táhl dolů. Redakce IGN dokonce spekuluje, aby postupné vměšování hlavních představitelů Microsoftu nevedlo k ukončení existence značky Xbox. Až následující měsíce a roky ukážou, jak to vlastně bude. Jedno je ale jisté už dnes, tato rozhodnutí, ať je dělá kdokoliv, stojí Xbox neuvěřitelné množství talentů a důvěry komunity. A ještě zřejmě stát bude, protože Bloomberg avizuje další propouštění.

Matty Booty se snaží propouštění zaobalit a přesvědčit hráče, že na tom bude Xbox lépe. Změny mají být výsledkem upřednostnění vysoce úspěšných titulů a dalších investic do portfolia herních titulů Bethesdy. Nedávno internetem kolovaly zvěsti, že Microsoft chce uspíšit vývoj nového Falloutu, který je díky seriálu na Amazonu velice populární.

Otázkou je, co bude s Game Passem. Objevují se spekulace o debatě o budoucím směřování služby. Podle Toma Warrena z The Verge se již delší dobu interně přemýšlí o zdražení Xbox Game Pass Ultimate. Na stole má být údajně i varianta, že by Call of Duty v Game Passu nebylo v den vydání. Microsoft se má obávat, aby nedošlo k výraznému snížení příjmů z prodeje hry, protože většina hráčů už Game Pass má.

Na druhou stranu Sarah Bond, prezidenta Xboxu, v nejnovějším rozhovoru zopakovala, že každá hra, kterou vytvoří, bude hned v den vydání v Game Passu. Týká se to i Activisionu Blizzard, i když hry konkrétně nejmenovala. Každopádně, letos máme čekat ještě více her dostupných v této službě. Hráči jsou však na pozoru a podobným slibům už nevěří.

Bond prozradila ještě jednu zajímavost. Dlouho slibovaný obchod Xboxu pro mobily/tablety má být spuštěn v červenci tohoto roku. Dříve se o mobilním obchodu hovořilo jako o důvodu akvizice Activisionu Blizzard. Společnost totiž vlastní studio King, experty na mobilní hry (Candy Crush).

Obchod Xboxu nebude ve formě aplikace, ale internetového obchodu a bude sloužit jako alternativa ke Google Play Store a Apple App Store. Díky tomu bude obchod dostupný na všech zařízeních a ve všech zemích, bez ohledu na politiku uzavřených ekosystémů.

V obchodě Xboxu nejprve najdeme first-party hry, tedy hry přímo od Microsoftu a jeho početných studií. Bond jmenovala Candy Crush od King a Minecraft od Mojangu. Určitě dojde ale i na Call of Duty: Mobile a Warzone Mobile od Activisionu, Warcraft Rumble od Blizzardu nebo The Elder Scrolls: Castles od Bethesdy.