O PlayStation 5 Pro se píše už několik let. Navzdory tomu stále čekáme na oficiální potvrzení a představení této výkonnější verze konzole současné generace. Pokud také čekáte, tak se možná letos ani nedočkáte.

Olej do ohně přilil Tom Henderson, který na sociální síti X naznačil, že by v letošním roce nemusela PS5 Pro vyjít. K odpovědi „pokud vyjde letos!“ nepřidal žádné další podrobnosti. Henderson byl první, kdo informoval o PS5 Pro. Je to také ten, co v předchozích měsících několikrát uváděl, že konzole bude na pultech obchodů k dostání koncem letošního roku.

Proč konec letošního roku? Aby hráči měli čas připravit se na příchod Grand Theft Auto VI. S odkladem očekávané gangsterské akce Rockstaru (dle finančních prognóz vydavatelství Take-Two měla hra spatřit světlo světa na začátku roku 2025) na podzim 2025 se však mohly plány Sony změnit.

Navíc ani Sony letos neplánuje vydat nějaký velký titul, který by dokázal prezentovat výkon PS5 Pro. Akční plošinovka Astro Bot, kooperativní LEGO Horizon Adventures a live service střílečka Concord to těžko dokážou. Z tohoto pohledu tedy odklad dává smysl, když pokračování velkých hitů od PlayStationu je v plánu nejdříve od dubna 2025.

Dalo by se říct, že Sony nemusí nikam spěchat. Je však otázkou, co dělá konkurence. Podle prezidenty Xboxu totiž v Microsoftu pilně pracují na nové generaci své konzole. Údajně s ní směřují už na rok 2026. Americká společnost tak té japonské může hezky vypálit rybník. Třeba právě kvůli tomu nakonec PS5 Pro vůbec nevyjde a zkrátí se životní cyklus současné generace. I když to je nepravděpodobné, kdy studia mají mít dev kity PS5 Pro pro úpravu her. Více tady.