Legendární DOOM od id Software na herním trhu řádí už 30 let a za těch několik dekád se originál z roku 1993 proslavil mimo jiné jako hra, kterou si můžete zahrát nebo alespoň zobrazit na každé myslitelné i nemyslitelné platformě. Počítače, konzole, mobily, kalkulačky, tiskárny, ledničky, osciloskop, bankomat, těhotenský test, tabulka v Excelu, poznámkový blok ve Windows, upravená kostička stavebnice LEGO, garáž plná hnijících brambor... Nedávno dokonce v médiích prosvištěly zprávy o teoretické možnosti zobrazit hru s pomocí živočišných buněk. V zásadě se tedy dá říct, že co má nějaký displej, obecně možnost zobrazit obraz a/nebo dostatek energie, na to už nějaký fanoušek zkusil dostat DOOM. Přesto se občas objeví pokusy, které člověka překvapí. Zvlášť když je provede nějaká známá, velká firma.

Tentokrát máme na mysli společnost Husqvarna. Ta totiž nově oznámila, že klasický DOOM si budou moci brzy zahrát i majitelé vybraných zahradních sekaček. Bez legrace. Konkrétně došlo k oznámení portu DOOMu z roku 1993 pro robotické sekačky řady Husqvarna Automower NERA, na nichž bude legendární střílečka hratelná zdarma zásluhou bezplatné aktualizace.

Krátký trailer, jenž zveřejnil třeba server IGN, naznačuje, že DOOM ve verzi pro sekačku na trávu nejspíš nenabídne kdovíjak pohodlný herní zážitek ani precizní ovládání. Takže na nějaké pokusy o speedruny či řádné hraní na vyšší obtížnost můžete s největší pravděpodobností zapomenout. Video ale obsahuje i logo Bethesdy Softworks, která DOOM už řadu let vydává, jelikož vlastní celé studio id Software (Bethesdu a její mateřskou společnost ZeniMax Media zase vlastní Microsoft). Takže vše nasvědčuje tomu, že tu máme případ oficiálně posvěceného projektu, který nevzniká za zády vlastníka práv na značku DOOM. Něco takového by si koneckonců firma velikosti Husqvarny nejspíš nemohla dovolit.

Celá tato sranda má ale i jeden háček. Popisek videa a malý text na jeho konci upozorňuje, že DOOM bude na zahradních sekačkách Husqvarna Automower NERA dostupný jen po omezenou dobu, konkrétně od 9. dubna/apríla do 9. září/septembra 2024. Oddaní fanoušci série DOOM a sběratelé, kteří musí jednoho ze zakladatelů žánru first-person stříleček vlastnit v každé oficiální verzi, by tak s výměnou své sekačky na trávu neměli moc dlouho otálet.

Všichni ostatní, kteří ještě s originálním DOOMem neměli tu čest, určitě udělají lépe, když počkají na nějakou slevovou akci na Steamu či GOGu, během níž hru seženou za pár korun a následně ji budou moci snadno spustit na jakémkoliv počítači vyrobeném minimálně v posledních 20 letech. V každém případě jde o milou ptákovinu a už se nemůžeme dočkat prvních pořádných gameplay záběrů a ukázek. DOOM je vážně věčný. A jelikož v jarních a letních měsících tráva roste věčně, vlastně může jít o ideální spojení.