Včera vyšla první velká aktualizace systémového softwaru PlayStationu 5. Sony obsah firmwaru představila předevčírem, ale zapomněla se pochlubit řadou tajných funkcí. Mezi ně patří vylepšení podpory HDR a 120 Hz, stejně tak méně hluku z Blu-ray mechaniky.

Sony se věnovala popisku funkce, jež hráčům umožní ukládat PS5 hry na externí pevný disk (nebudete je ale moci z něho hrát). O to překvapivější je možnost automatického přepínání video výstupu na jiné než HDR, když spouštíte hru nebo aplikaci nepodporující HDR - v nastavení „Obrazovka a video“ u HDR vyberte „Zapnuto u podporovaných“.

Přečtěte si také: Sony letos otestuje recyklovatelné obaly u PS5 her

Kromě toho aktualizace přidává podporu pro monitory s rozlišením 1080p při 120 Hz, což se bude hodit například u her Call of Duty: Black Ops Cold War, Devil May Cry 5: Special Edition nebo DiRT 5, jež podporují 120 snímků.

Bohužel, u PlayStationu 5 stále chybí podpora variabilní obnovovací frekvence (VRR). Ta umožňuje displeji přizpůsobit obnovovací frekvenci v reálném čase v závislosti na výstupu snímkové frekvence hry.

Aktualizace přináší nové možnosti pro HDMI: Přehrávání jedním dotykem. Pokud ho povolíte, tak se společně s PS5 zapne také připojené zařízení (televizor/monitor) a přepne svůj vstup na systém PS5. Funkce „Povolit spojení na vypnutí“ zase vypne TV/monitor, když vypnete PS5 nebo konzole přejde do režimu odpočinku.

Přečtěte si také: Fanoušci PlayStationu zklamáni, nechápou kroky Sony a kritizují je

Bez velkého oznámení došlo také ke snížení problematického hluku z Blu-ray mechaniky, která vydávala hlasitý zvuk i v případě, kdy se disk v mechanice nepoužíval. Sony zjevně naslouchá názoru komunity, hluk byl výrazně snížen. Alespoň to vyplývá z názoru hráčů.

PS5 nově podporuje více emoji i možnost skrývat hry v knihovně. Hra, kterou skryjete, se již nebude zobrazovat na kartě „Moje sbírka“.

Současně s updatem firmwaru konzole došlo také na aktualizaci bezdrátového ovladače DualSense. Ta souvisí s ukazatelem baterie ovladače – místo pomlček se zobrazují procenta.