Po vydání PC verze se samurajská akce Ghost of Tsushima od Sony dostala na první místo v žebříčku nejprodávanějších her za květen tohoto roku ve Spojených státech amerických. Dařilo se také konzoli PlayStation 5, zatímco o Senua’s Saga: Hellblade 2 od Microsoftu není zájem.

Čísla prodejů hitu od Sucker Punch Productions neznáme. Web PlayTracker odhaduje, že Ghost of Tsushima na Steamu vlastní přibližně 612 tisíc hráčů. V jeden okamžik bylo ve hře 77 154 hráčů.

Otázkou je, zda by nebyla první Switch exkluzivita Paper Mario: The Thousand-Year Door. U novinky od Nintenda se totiž počítají pouze fyzické prodeje, zatímco u Ghost of Tsushima se započítávají fyzické i digitální prodeje na PC a PlayStationu (PC verze vyšla pouze digitálně).

Do květnové dvacítky nejprodávanějších her se dostaly ještě novinky Homeworld 3 (14. místo) a F1 24 (18. místo). Zajímavé je, že trýznivá cesta keltské válečnice v Senua’s Saga: Hellblade 2 je na tom ještě hůře. Celkově se umístila na 37. místě a v případě Xboxu je na 21. místě. V tomto případě pravděpodobně hráči využívají ve velkém možnost zahrát si titul přes předplatné Game Pass. Nicméně fanoušci se bojí, aby tento neúspěch z pohledu prodejů neměl vliv na další podporu studia Ninja Theory, které by mělo pracovat na Hellblade 3 a dalším projektu.

Co se hardwaru týče, tak nejprodávanější konzolí zůstává PlayStation 5, a to jak v kusech, tak v dolarech. Na druhém místě je Nintendo Switch z pohledu prodaných kusů, zatímco Xbox Series X/S se umístil na druhé místě v tržbách.

Mat Piscatella, šéf společnosti Circana, odhaluje ještě jednu zajímavost. Během prvních 43 měsíců na trhu vede PlayStation 5 nad PS4 v prodejích o 8 %, zatímco Xbox Series zaostává za Xbox One o 13 % a zůstává také mírně za Xboxem 360.

Celkové výdaje amerických spotřebitelů za herní hardware, obsah a příslušenství v květnu meziročně klesly o 6 % na 3,975 miliardy dolarů. Od začátku roku se spotřebitelské výdaje zvýšily o 2 % na 22,751 miliardy dolarů.

Nejprodávanější hry v USA za květen 2024:

  1. Ghost of Tsushima
  2. Paper Mario: The Thousand-Year Door*
  3. Call of Duty: Modern Warfare III
  4. Helldivers II
  5. MLB: The Show 24
  6. Sea of Thieves
  7. Minecraft
  8. Elden Ring
  9. Hogwarts Legacy
  10. Stellar Blade
  11. Fallout 4
  12. EA Sports FC 24
  13. Marvel’s Spider-Man 2
  14. Homeworld 3
  15. Mario Kart 8*
  16. Madden NFL 24
  17. Rise of the Ronin
  18. F1 24
  19. Mortal Kombat 1
  20. Dragon’s Dogma II

*Nezapočítávají se digitální prodeje