Včera vyšla očekávaná PC verze The Last of Us Part 1. Remake napínavé akční cesty Joela a Ellie ale trápí optimalizace a pády.

Nespokojení hráči dávají svou frustraci dost najevo a hra má na Steamu spíše záporné recenze. Pouhých 33 % z 6162 uživatelů ohodnotilo titul kladně. Dnes ráno bylo možné spatřit i 32 %.

Studio Naughty Dog přes Twitter hlásí, že tým aktivně zkoumá několik problémů, které hráči nahlásili. Problémy budou řešeny v nadcházejících aktualizacích. Konkrétně autoři zmiňují:

  • Načítání shaderů trvá déle, než se očekávalo
  • Při načítání shaderů na pozadí dochází ke snížení výkonu a stability
  • Starší grafické ovladače vedou k nestabilitě a/nebo grafickým problémům
  • Hra se nemusí spustit, přestože PC splňuje minimální systémové požadavky
  • Potenciální únik paměti

Jedním z největších problémů se zdá být kompilace shaderů, která trvá na počítačích velmi dlouho. Situace se zhoršuje na sestavách, které jen těsně splňují systémové požadavky. Kvůli tomu mnohým hra každých 20 minut padá.

Naštěstí pro Sony si hráči, kteří ještě nevyužili možnost vrácení peněz, všímají kvalit po stránce grafiky a hratelnosti a těší se, až si nehotovou PC verzi po případných opravách zahrají. Naughty Dog se zase těší, až budou s hráči na PS5 a PC sdílet další příběhy a zážitky. Jinými slovy, známé studio stojící za Uncharted a The Last of Us chce v budoucnu podporovat obě platformy.

PC port The Last of Us Part 1 vytvořilo studio Iron Galaxy, které mělo na starost také Uncharted: Legacy of Thieves Collection pro PC, Metroid Prime Remastered pro Nintendo Switch, Spyro Reignited Trilogy pro PC nebo Diablo 3 pro Switch. V zásadě tahle firma nemá s portováním na počítače moc dobrou pověst, o níž se v roce 2015 postaral zejména Batman: Arkham Knight, který je dodnes považován za jeden z nejhorších PC portů v dějinách videoher.

Přitom Sony před časem koupila Nixxes Software, kterým jdou PC porty podstatně lépe; mj. Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Marvel's Spider-Man Remastered, Horizon Zero Dawn Complete Edition, Marvel's Avengers či Shadow of the Tomb Raider. Ve vzdálenější minulosti si studio Nixxes udělalo u PC hráčů dobré jméno třeba díky výtečné PC verzi Deus Ex: Human Revolution.