Včera večer byl odložen Cyberpunk 2077. Vývojáři si vyžádali více času a padlo rozhodnutí odložit hru z plánovaného 16. dubna/apríla 2020 na 17. září/septembra letošního roku pro PC, PlayStation 4 a Xbox One (všechny tři verze s českými titulky). Pár hodin po zprávě se dozvídáme další informace.

Polské studio CD Projekt RED chce čas využít a rozhodlo se, že budou pracovat déle a jejich zaměstnanci budou v kancelářích trávit více času. Takzvaný crunch je u vývoje her běžný. Dochází k němu pár měsíců před vydáním hry, kdy se vývojáři snaží vše vyladit a dokončit. V CD Projektu RED díky odkladu nemá dojít k takové krizi.

Michał Nowakowski, člen představenstva CD Projektu, při konferenčním hovoru s investory zmínil multiplayerovou část hry. Řekl, že jde o velkou a finančně náročnou AAA hru, na které se pracuje paralelně s CP2077. Potvrdily se tak dřívější informace: pro Cyberpunk 2077 Online mají tvůrci Zaklínače velké, ambiciózní plány.

„Multiplayerová verze Cyberpunku 2077 je naše další plánovaná AAA hra. Vzhledem k tomu, že premiéra hry se uskuteční v září, zdá se nepravděpodobné vydat multiplayerovou verzi v roce 2021,“ řekl Nowakowski.

Multiplayer je záhadou. Vypadá to ale, že CD Projekt RED zvolil podobnou strategii jako Rockstar u GTA V a GTA Online. Ovšem Nowakowski mluví o velkém AAA projektu. To by mohlo znamenat, že nepůjde o aktualizaci singleplayerového Cyberpunku 2077, ale o samostatnou hru.

Otázkou zůstávají PlayStation 5 a Xbox Series X verze Cyberpunku 2077. Podle zástupce studia se zaměřují na současnou generaci a o té budoucí jen přemýšlejí. Mají pochopitelně informace a vše kolem toho, ale prioritou pro ně zůstává PS4 a Xbox One. Což je pochopitelné, vzhledem k tomu, že nová generace nebude mít ze začátku tolik majitelů. Osobně ale očekávám vylepšení pro PS5 a nový Xbox.

V konferenčním hovoru se dostalo i na současný stav hry. Cyberpunk 2077 je už několik měsíců hratelný od začátku do konce. Je ale nutné odstranit nějaké chyby a hru vylepšit. Tyto věci se netýkají základních mechanik hry. Zkrátka leštění je tak u takto velkého projektu časově náročný úkol. CD Projekt RED je přesvědčen, že k dalšímu odkladu již nedojde a je spokojen se zpětnou vazbou testerů. Tyto měsíce navíc jim umožní vydat hru, kterou slibovali. Má jít o vynikající hru, kterou dokončí současný tým. K náboru nových zaměstnanců dojde, ale to bude pro budoucí projekty.

V neposlední řadě došlo k potvrzení účastni CD Projektu RED na E3 v Los Angeles a Gamescomu v Kolíně nad Rýnem. Na detaily je ale ještě příliš brzy. Jisté je, že v následujících měsících o hře uslyšíme častěji a čím bude vydání blíže, tím více tohoto o Cyberpunku 2077 bude. I když v létě to nebude tak intenzivní.