Mount & Blade II: Bannerlord ve své první early access verzi vyšel už před několika měsíci a vývojáři se o hru řádně, pravidelně a velmi často starají. Jedna z největších věcí, co ovšem Bannerlordu ve srovnání s předchozími díly chyběla, byly pořádné modovací nástroje. Nebo lépe řečeno jednoduchá a robustní cesta, jak začít Bannerlord měnit tak trochu od píky.

To by se s koncem tohoto měsíce mělo změnit. TaleWorlds Entertainment totiž mají v plánu vydat právě modovací nástroje, které už na první pohled vypadají velmi zajímavě.

Jak si lze přečíst v oznamovacím článku nebo vidět ve videu výše, modovací nástroje nabídnou možnost měnit a upravit v podstatě každou část hry. Scene Editor je vhodný na vytváření map a prostor, které poté můžete „nabarvit“ například trávou nebo pískem; pomocí nástroje Flora přidat přírodní detaily a skrze Add Entities zase další objekty, kterým následně můžete upravit nejen velikost, ale také texturu, barvu, fyzikální vlastnosti, zvuky, světla, efekty nebo skripty.

Chybět nebudou ani další nástroje pro ostatní části hry. Mesh Editor dovolí detailní práce s modely, Material Editor s materiály, zatímco Texture Editor s texturami. Particle Editor se zase může pyšnit detailními nástroji pro vytváření efektů a Cloth Editor prací s fyzikou látek.

Součástí nadcházejících aktualizací bude i několik zajímavých novinek. Vedle první várky modovacích nástrojů se také můžeme těšit například na spear bracing. Pasivní dovednost pro kopí ve formě postoje, který automaticky napíchne a poškodí kohokoliv, kdo do vašeho kopí narazí v dostatečné rychlosti. V aktuální chvíli bude tato možnost dostupná jenom v multiplayeru. Naopak jenom v singleplayeru zase máme hooked spear. Tedy možnost shodit jezdce z koně při správně provedeném výpadu. Tato funkce by se měla do multiplayeru dostat až bude řádně otestovaná.

Nechybí ani značná vylepšení ve formaci umělé inteligence nebo možnost autoblock, kdy si můžete nastavit, aby se vaše postava automaticky bránila z té správné strany po stisknutí tlačítka pro blokování.

V neposlední řadě nás také čekají dvě nová brnění inspirovaná středověkým slovanským designem a tři nové štíty naopak inspirované vikingy.