Studio Rockstar Games nové verze devět let staré gangsterské akce Grand Theft Auto 5 moc nepropagovalo. V den vydání ale přichází nový trailer. Má necelou minutu a láká do známého světa; do singleplayerového příběhu GTA 5 a do multiplayeru GTA Online.

Podle vývojářů se PlayStation 5 a Xbox Series X/S verze graficky podobají té počítačové na nejvyšší detaily. Nechybí vylepšené textury, podpora speciálních efektů v rámci ray tracingu, rychlejší načítání, zvýšená populace a doprava, zvýšená hustota vegetace nebo vylepšené nasvícení.

RežimPlayStation 5 / Xbox Series XXbox Series S
Fidelity30 FPS, nativní 4K a ray-tracing30 FPS a upscalované 4K
Performance60 FPS a upscalované 4K60 FPS a 1080p
Performance RT60 FPS, upscalované 4K a ray-tracing Nepodporuje

V případě verze pro PlayStation 5 je zajištěna podpora haptické odezvy a adaptivních spouští bezdrátového ovladače DualSense, jež by měly reagovat na počasí, poškození, hrubý povrch silnice, exploze a podobně. Potěší také přítomnost 3D audia.

Pokud holdujete multiplayerovému GTA Online, tak na váš čeká několik málo změn. Mezi tu nejpodstatnější patří možnost tzv. Career Builderu, kdy budete moci restartovat vaši postavu a začít od začátku se 4 miliony dolarů v inventáři.

GTA 5 MÁ NA KONTĚ PŘES 160 MILIONŮ PRODANÝCH KUSŮ.

JDE O DRUHOU NEJPRODÁVANĚJŠÍ HRU VŠECH DOB. LEPŠÍ JE JEN MINECRAFT.

NOVÉ VERZE NEJSOU ZDARMA

GTA 5 původně vyšlo v roce 2013 na PS3 a Xbox 360, o rok později na PS4 a Xbox One a v roce 2015 také na PC. To samozřejmě vyvolalo řadu komentářů, kde si hráči z přístupu Rockstaru dělají srandu. Jeden doufá, že se za pár let dočká remasteru. Další děkuje Rockstaru za to, že ho nechal hrát betu o devět let dřív.

Jiní hráči si stěžují na to, že PS5 a Xbox Series X/S verze nejsou zdarma. Rockstar skutečně nenabízí bezplatné vylepšení pro ty, co už Grand Theft Auto 5 a GTA Online vlastní. Místo toho jsou hry po dobu tří měsíců ve slevě.

Za příběhovou část zaplatíte 10 eur (262 Kč) na PS Store a 19,99 eur (512 Kč) na Xbox Store. GTA Online samostatně je za 9,99 eur. Ovšem majitelé PS5 si mohou do digitální knihovničky přidat GTA Online po dobu následujících tří měsíců. Když tak učiní, budou mít GTA Online už napořád. Stačí si hru do 14. 6. 2022 přidat do knihovny. Pro hraní je pak vyžadováno předplatné PlayStation Plus.

PlayStation ještě přinesl dvě reklamy. První láká na rychlé načítání díky SSD disku a druhá na úžasný vizuál. Na obou nechybí informace, že GTA Online je pro majitele PS5 zdarma.