Kostičkový fenomén Minecraftu se připravuje na velkou změnu. Společnost Nvidia oznámila beta verzi Minecraftu s RTX pro Windows 10 verzi hry. Beta verze bude spuštěna 16. 4. a přinese formu ray tracingu v reálném čase známou jako path tracing, podporu technologie DLSS 2.0 pro vylepšení výkonu a vizuální stránky i další novinky.

„Spojili jsme síly s Mojang Studios, abychom do Minecraftu mohli přinést ray tracing nové generace i AI. A výsledky jsou opravdu ohromné,“ říká Jeff Fisher, seniorní viceprezident herní divize ve společnosti NVIDIA. „Komunita se na Minecraft s RTX velmi těší a my se nemůžeme dočkat, co v něm vytvoří.“

„Minecraft s RTX znamená další velkou evoluci pro Minecraft,“ říká Saxs Persson, kreativní ředitel značky Minecraft ve společnosti Microsoft. „Jádrem běžného Minecraftu je stavba z bloků. GeForce RTX GPU dramaticky změní vzhled světa Minecraftu směrem k realističtějšímu ztvárnění tím, že přidají realistické efekty jako stíny, odrazy, odlesky a další mezi nástroje pro stavitele.“

Path tracing simuluje průchod světla scénou. Představuje unifikovaný model výpočtů osvětlení pro řadu odlišných typů efektů, které obvykle byly implementovány separátně pomocí rasterizovaných nebo hybridních rendererů. Mezi tyto efekty patří:

  • Přímé osvětlení sluncem, oblohou nebo různými světelnými zdroji
  • Realistické tvrdé i měkké stíny.
  • Emisivní osvětlení od povrchů jako ze zářící kámen nebo láva.
  • Globální iluminace
  • Přesné odrazy na vodě a kovových površích
  • Transparentní materiály jako špinavé sklo, voda nebo led s odrazy a lomem světla
  • Volumetrická mlha a světelné šachty

Ray tracing byl přidán do Minecraftu díky API DirectX 12 Ultimate, které představuje standard v rámci herního průmyslu. NVIDIA GeForce RTX GPU jsou jedinými grafickými kartami s dedikovanými jádry pro výpočet ray tracingu, která umožňují, aby byla technologie využívána ve hrách v reálném čase.

NOVÝ SYSTÉM FYZIKÁLNĚ ZALOŽENÝCH MATERIÁLŮ

Materiál stavebních kamenů nyní v Minecraftu dostává nové vlastnosti, které emulují jeho chování v reálném světě. Jde o techniku PBR (physically based rendering) a tento systém podporuje vlastnosti materiálů ovlivňující emisi světla, hrubost, hloubku a kovový charakter, které v kombinaci s ray tracingem umožňují efekty osvětlení jako odrazy, lom světla, průsvitnost, průhlednost a globální iluminaci. Díky nim se v populární hře otevírají nové možnosti tvorby.

VYLEPŠENÍ KVALITY OBRAZU V MINECRAFTU POMOCÍ AI

Minecraft s RTX také přináší do hry NVIDIA DLSS 2.0. Jde o vylepšenou neuronovou síť pro deep learning využívající RTX Tensor jádra. Funkce pomáhá ve hrách navýšit počet snímků za sekundu a generovat ostrý a skvěle vypadající obraz. Poskytuje prostor ve výkonu (až 1,7x vyšší FPS), který je v Minecraftu s RTX možné využít k plnému path tracingu.

Šestice nádherných Minecraft světů na hraní

Společnost NVIDIA spolupracovala s předními tvůrci z Minecraft komunity, aby mohla u příležitosti spuštění beta verze Minecraft s RTX ukázat, jaké možnosti ve hře nabízí ray tracing a PBR textury. Šestice nových světů pochází od autorů vybraných na základě dlouhého výčtu jejich fantastických příspěvků do světa Minecraftu.

„To, co Minecraft s RTX do hry přináší, je prostě neuvěřitelné,“ říká RazzleberryFox, CEO v Razzleberries, zakládajícího partnera a leadera na Minecraft Marketplace. „Nový rozměr, jenž tato fantastická vizuální stránka do Minecraftu přidává, oživil naši kolektivní kreativitu a umožnil nám v Minecraftu vytvářet skvělé nové světy a zážitky, které dříve nebyly možné.“

Šestice nových světů bude zdarma ke stažení z Minecraft Marketplace ve hře a čítá:

  • Aquatic Adventure RTX od Dr_Bond
  • Color, Light and Shadow RTX od PearlescentMoon
  • Crystal Palace RTX od GeminiTay
  • Imagination Island RTX od BlockWorks
  • Neon District RTX od Elysium Fire
  • Of Temples and Totems RTX od Razzleberries

Minecraft s RTX bude dostupný jako update zdarma v průběhu letošního roku majitelům verze Minecraft pro Windows 10. Hráči se mohou zapsat do beta verze Minecraftu pro Windows 10 RTX prostřednictvím Xbox Insider Hub 16. dubna. Světy pro betu budou ke stažení zdarma z Minecraft Marketplace rovněž 16. dubna. Hráči také budou potřebovat GeForce RTX 2060 GPU nebo vyšší a nejnovější NVIDIA Game Ready ovladače. Ovladače jsou už nyní ke stažení, a kromě Minecraftu s RTX přinášejí optimalizaci také pro Saints Row: The Third Remastered, Call of Duty: Modern Warfare 2 Remastered a SnowRunner.