Anthem je nadějná hra, o kterou se ale v duchu všichni tak trochu bojíme. Přeci jen EA je schopno svými nekalými praktikami zničit jakoukoliv IP, jak jsme mohli vidět například u Battlefrontu 2. Od tohoto incidentu se naštěstí EA s mikrotransakcemi uklidnilo a i nedávné demo Anthemu proběhlo, krom technických problémů, bez překvapení.

Nyní se však na redditu objevil screenshot z dosud neobjeveného obchodu hry a rozhodně hráče nepotěšil. Někteří spekulují, že toto je pouze marketingový tah od EA a že ve hře mikrotransakce nebudou. Pravdou však je, že EA nejspíše udělalo chybu a omylem vydalo jednu ze svých iterací herního obchodu. Pojďme si tedy rozebrat, jak špatné tyto mikrotransakce vlastně jsou.

V první řadě je důležité zmínit, že veškeré předměty mohou být zakoupeny standardní herní měnou (kvůli její nepřítomnosti v demu nevíme, jak rychle se bude získávat) a budou pouze kosmetické. Zakoupit se však budou dát i prémiovou měnou, kdy se přibližně 1$ (22 Kč) = 100 jednotkám. Na screenshotu je zobrazeno pouze epické brnění, můžeme však předpokládat, že se objeví i brnění legendární a tudíž dražší. Obchod se bude vždy měnit po určitém časovém úseku, stejně jako ve Fortnitu, od kterého se Anthem očividně inspiroval.

Jedno epické brnění vás vyjde na 2000 jednotek prémiové měny, což odpovídá 20$ (450 Kč). Dále se dají zakoupit materiály, které změní vzhled vašeho stávajícího brnění. Jeden stojí 800 jednotek = 8$ (180 Kč). Další epickou položkou ve screenshotu je emote, ten stojí 1200 jednotek = 12$  (270 Kč). V neposlední řadě je tu nálepka, která vás vyjde na 400 jednotek = 4$ (90Kč).

V komentářích pod příspěvkem na redditu BioWare zmínilo, že se ceny nejspíše změní, i tak byl však toto jeden z návrhů a neměli bychom tento fakt brát  na lehkou váhu.

Jedna z věcí, na kterou bychom měli myslet je, že tyto [ceny] nereprezentují finální, neměnitelný ceník. Vyvíjíme a balancujeme náš design herní ekonomie prakticky denně a toto je pouze jedna iterace. Proto většinou nediskutujeme věci jako je ceník, protože je to jedna z těch věcí, která se mění na poslední chvíli.

Jak EA slíbilo, ve hře zatím nejsou žádné lootboxy, což je rozhodně dobře. Na druhou stranu Anthem je AAA 60$ hra, která by neměla obsahovat takto drahé mikrotransakce, i přestože jsou pouze kosmetické. Je vtipné, že mikrotransakce ve Fortnitu (free-to-play hře) jsou levnější než v Anthemu. Ceny kosmetických předmětů ve Fortnitu: Epický skin = 15$, Legendární skin = 20$, Emote = 2$ – 8$.Jaký je váš názor na tyto praktiky? Vynechali byste kvůli nim Anthem?