Máte rádi DOOM? Samozřejmě máte, protože kdo by neměl. A máte rádi mobilní hry? Dobře, tady už si tou odpovědí tak jistí nejsme. Ale ať se nám to líbí, nebo ne, světy DOOMu a mobilních her se nově spojily, protože společnost Bethesda Softworks dnes oficiálně oznámila mobilní titul s názvem Mighty DOOM, který má na svědomí studio Alpha Dog Games.

Je možné, že jste o této hře už slyšeli, neboť ve vybraných regionech už bylo dříve možné ji v omezeném provozu hrát. Nyní ale přichází formální vydání po celém světě, k němuž dojde už 21. března/marca 2023. Ten den bude Mighty DOOM k dispozici globálně na mobilních telefonech a tabletech se systémy iOS a Android.

Tvůrci popisují celý projekt jako roztomile násilnou, animovanou, top-down akční střílečku na mobily, kterou bude možné ovládat dotekem jednoho prstu. Při čtení tohoto popisu nepochybně mnoha veteránům série DOOM zešedivěly vlasy hrůzou, zvlášť při vzpomínce na nakonec zrušený pokus o hrůzostrašně vypadající mobilní předělávku Commandera Keena. Je ale třeba podotknout, že Mighty DOOM není nějaké plnohodnotné pokračování série.

Vlastně při hraní nebudeme ovládat samotného DOOM Slayera, tedy protagonistu her DOOM z roku 2016 a DOOM Eternal, ani jeho nižší, starší vývojový stupeň, který je známý pod prostým označením Doomguy, či mariňáka z DOOMu 3. A ne, hrdinou téhle mobilní šílenosti není ani Flynn Taggart, ústřední postava pozapomenuté knižní série. Tentokrát je protagonistou hračkový Mini Slayer, který připomíná akční figurky, jež slouží jako sběratelské předměty v DOOMu (2016) a DOOMu Eternal.

Díky této skutečnosti snad nikoho neurazí první polovina nového traileru, která vlastně vypadá docela stylově. Zvlášť když je do ní zakomponovaný i Doomguyův milovaný králíček Daisy, který se nám v poněkud politováníhodné a brutální formě ukázal už ve třetí epizodě originálního DOOMu z roku 1993. Kvalitu či lákavost záběrů ze samotné hry, které převládají v druhé polovině traileru, nechť každý posoudí sám.

Lepší představu o tom, co Mighty DOOM nabízí, mohou nabídnout také oficiální screenshoty, které jsou k dispozici v obchodě Google Play. Zde můžete také jako obvykle provést předběžnou registraci, díky níž obdržíte po vydání balíček Mini Slayer's Pack s vybavením a exkluzivními skiny. Konkrétně jde o skin zbraně Heavy Cannon s názvem Baron of Hell, skin Rocket Launcheru s motivem Cacodemona, 3 klíče výbavy, 1 zbraňový klíč a 80 krystalů. Přece jste si nemysleli, že by někdo mohl zapomenout na virtuální měnu.

Screenshoty každopádně ukazují, že si hra od studia, jež Bethesda koupila v roce 2019, bere ze zbytku série DOOM víc než jen modely akčních figurek. Dokazuje to třeba kolo schopností, které bude pravděpodobně dost povědomé těm několika desítkám hráčů, kteří někdy zkusili dlouhodobě skomírající multiplayerový Battlemode v DOOMu Eternal.