Společnost Microsoft přichází se zdražením na trhu, kde výrazně bojuje o přízeň hráčů. Řeč je o Japonsku, kde si hráči budou Xbox Series X a Xbox Series S od 17. 2. 2023 kupovat za vyšší cenu.

Cena Xboxu Series X se zvýší z 54 978 jenů na 59 978 jenů, zatímco cena konzole Xbox Series S se zvýší z 32 278 jenů na 37 978 jenů. Dalo by se tak říct, že Microsoft v Japonsku zdražuje o 50 dolarů/eur.

„Po pečlivém vyhodnocení situace na japonském trhu jsme se rozhodli změnit doporučené maloobchodní ceny konzolí Xbox v této zemi,“ uvedl Microsoft v prohlášení pro místní Famitsu.

„Pravidelně vyhodnocujeme dopad místních cen, abychom zachovali přiměřenou konzistenci napříč regiony. Tato cenová revize se dotýká našich zákazníků a bylo těžké ji učinit, ale i nadále budeme poskytovat maximální zážitek z konzole Xbox, který naši zákazníci očekávají,“ dodal.

Šéf herní divize Microsoftu Phil Spencer se dříve zaručil, že do konce roku 2022 nebude společnost navyšovat cenu, což také dodržel. Co se ale stane v následujících měsících, tak to nedokázal zaručit a připustil, že může dojít ke zdražení.

„Myslím, že v určitém okamžiku budeme muset zvýšit ceny některých výrobků, ale když jsme šli do letošních Vánoc, považovali jsme za velmi důležité, aby ceny zůstaly stejné,“ komentoval situaci v říjnu minulého roku Spencer během WSJ Tech Live.

Od té doby Microsoft oznámil změnu cenovky u her. Redfall, Forza Motorsport a Starfield budou první hry společnosti, které se budou prodávat za 70 dolarů/eur. Stejnou cenu má konkurenční Sony a většina vydavatelů. Zdražení o 10 dolarů/eur.

Očekává se, že v letošním roce bude Microsoft navyšovat cenu konzolí Xbox Series X/S také v dalších regionech, včetně Evropy.

Připomeňme, že v srpnu loňského roku se Sony z důvodu náročné globální ekonomické situace rozhodla zvýšit cenu PS5 v Evropě, na Středním východě, v Africe, Asii, Tichomoří, Latinské Americe a Kanadě o 50 dolarů/eur. Cenu nechala stejnou akorát ve Spojených státech.

Další novinky o Microsoftu a Xboxu, které by vás mohli zajímat: