Před pořadateli E3 je pořádná výzva, vrátit zašlou slávu svátku videoher. Jak se ale ukazuje, tak to bude muset společnost ReedPop, která pořádá také PAX, zvládnout bez „velké trojky“.

Podle zprávy IGN a zdrojů VGC nebude mít PlayStation a Nintendo na letošní E3 zastoupení, tudíž ani stánek. U Sony to není takové překvapení, protože vynechala poslední veletrh E3 v roce 2019 a oznamovala, že se neplánuje zúčastnit ani akce v roce 2020, než byla zrušena kvůli pandemii.

IGN uvádí, že PlayStation měl od účasti v roce 2019 upustit kvůli údajným neshodám s asociací Entertainment Software Association (ESA).

Nintendo se dle všeho rozhodlo vynechat první fyzickou výstavu E3 po čtyřech letech z důvodu, že má připraveno méně významných novinek než obvykle. Jinými slovy, firma nemá pořádně co ukázat a nedokázala by zaplnit prostor.

„Je nešťastné, že se E3 vrací fyzicky v době, kdy je Nintendo na chvostu životního cyklu Switche, bez náznaků, že by letos představilo konzoli nové generace,“ prohlásil analytik Piers Harding-Rolls z Ampere.

Otázkou zůstává Microsoft. Podle zdrojů IGN nemá být součástí ani Xbox. Ovšem tady už je jisté, že v té době v Los Angeles bude mít společnost nějakou prezentaci. Jen to pravděpodobně nebude součástí E3. Phil Spencer minulý týden nechtěl potvrdit, že Xbox bude na E3, ale tak nějak se s tím počítalo, když veletrh podporuje. Místo toho Spencer potvrdil letní prezentaci v LA.

Vlastní online akci v podobném termínu mohou mít i zbývající dva hráči z velké trojky, případně se rozhodnou ukázat své hry později. Sony dříve měla prezentaci v září.

Jeden z dobře informovaných zdrojů pro IGN uvedl, že v posledních třech letech dochází k neustálým frustracím z ESA. Ta prý v posledních třech letech neuvěřitelně špatně nakládala se značkou E3 a některým společnostem už došla trpělivost. Nadějí ale byl pořadatel ReedPop, jak se ale ukazuje, zmatek přetrvává. Nový organizátor začal vydavatele kontaktovat ohledně E3 loni na podzim, kdy slíbil, že rezervace začne v prosinci. Do E3 však zbývá méně než šest měsíců a podle zdrojů chybí spousta informací.

E3 2023 se bude konat od 13. do 16. 6. Pro veřejnost bude veletrh otevřen poslední dva dny. Firma ReedPop, která pořádá také Star Wars Celebration, New York Comic Con a PAX, chtěla znovu sjednotit herní průmysl na každoroční akci. Teď se ukazuje, že to nebude vůbec jednoduché. Zejména když si vydavatelé v posledních letech vyzkoušeli, že to zvládnou sami se svými online prezentacemi, které mohou streamovat, kdykoliv se jim to hodí.