Na našich stránkách jste si dnes mohli přečíst oficiální prohlášení Sony, která uklidnila fanoušky PlayStationu s tím, že sleduje riziko možných vývojových problémů způsobených pandemií Covid-19, ale současně nezaznamenala žádné vážné problémy, které by měly v aktuálním fiskálním roce ovlivnit vydání plánovaných her. Podobně se vyjádřil Microsoft, který čelí jedinečným výzvám a překážkám.

Rok 2020 je pro Microsoft a Xbox velmi důležitý. Společnost Microsoft v průběhu tohoto měsíce zdvojnásobila své úsilí, aby koncem letošního roku mohla na trh uvést Xbox Series X a dodržela vydání plánovaných her. Je ale těžké předpovídat, jak situace některé hry ovlivní. Nicméně, nyní nejsou žádné projekty oficiálně odloženy, navzdory obtížím, kterým týmy v rámci Xbox Game Studios v těchto dnech čelí.

Podobně mluví také zástupci studia 343 Industries, které připravuje na konec letošního roku Halo Infinite pro Xbox Series X, Xbox One a Windows 10. Vývojáři očekávané sci-fi střílečky připustili, že pokud se situace s koronavirem zhorší, může to ovlivnit jejich plány s vydáním hry.

„Musíme pochopit, že se situace s koronavirem může zhoršit než zlepšit. Ujišťujeme vás, že každý z nás dělá vše, co je v jeho silách, aby vývoj pokračovat a my jsme vám přinesli kvalitní zážitek ze světa Halo, zatímco se přizpůsobujeme tomuto novému způsobu života,“ napsali zástupci studia 343 Industries na oficiálním blogu s tím, že pracují z domova.

Vraťme se k prohlášení Matta Bootyho, vedoucího Xbox Game Studios. Ten zdůraznil, že je pro ně nejdůležitější zdraví a bezpečí lidí v jejich týmech.

„Víme, že hry spojují lidi v časech sociální izolace a jsme odhodláni přinést naší globální komunitě hráčů nejkvalitnější hry. Zdraví a bezpečí našich vývojových týmů je naší nejvyšší prioritou. Každé studio čelí jedinečným výzvám a omezením v závislosti na jejich umístění a mnoho našich externích vývojových partnerů po celém světě je podobně ovlivněno. Podporujeme naše vedoucí studií ve správných rozhodnutích pro své týmy a jednotlivé hry v těchto náročných časech,“ uvedl Booty.

Mluvčí Microsoftu poté zaslal GameSpotu zprávu, že Halo Infinity nikdy nemělo stanovené datum vydání. Nadále zůstává, že hra vyjde koncem letošního roku, ale přesný termín společnost nikdy neuvedla, což je pravda.

Kromě Halo Infinite připravují týmy Xbox Game Studios oficiálně ještě Grounded a Everwild.

Pandemie koronaviru Covid-19 ovlivňuje všechny a bude hodně záležet na tom, jak se situace v nadcházejících týdnech vyvine.