Fanoušci Xboxu se mohou uklidnit. Dnes ráno sice vypršel původní termín, kdy se měly společnosti Microsoft a Activision Blizzard spojit. Obě strany ale nyní oznámily, že se dohodly na prodloužení termínu. Čas na dokončení akvizice mají do 18. 10. 2023.

Microsoft podle expertů mohl fúzi dokončit v původním termínu, ale chce počkat na vyřešení obav britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA). V pondělí se obě společnosti s CMA dohodly na dvouměsíčním přerušením soudního řízení, aby mohly znovu jednat o podmínkách.

Čekání na konečné rozhodnutí CMA, které má být nejpozději do 29. 8. 2023, zmiňuje také Lulu Cheng Meservey, provozní ředitelka a výkonná ředitelka pro korporátní záležitosti v Activisionu Blizzard. V rozhodnutí prodloužit termín akvizice sehrálo roli, že britský úřad uznal, že jsou k dispozici nápravná opatření, jež by řešila jejich obavy. Navíc akvizici už schválilo 40 trhů, včetně Evropské unie a Japonska. Tři měsíce navíc mají poskytnout dostatek času na vyřešení posledních překážek.

Zajímavé je, že Activision se s britskými regulačními orgány dohodl na případném oddělení společnosti nebo určitých aktiv společnosti nebo na realizaci jiných zákonných alternativ k dokončení fúze. Jinými slovy, Activision je připraven reagovat na obavy CMA.

Kromě toho se představitelé Microsoftu a Activisionu Blizzard dohodli na nové pokutě. Pokud jedna ze společností od dohody odstoupí, bude muset té druhé zaplatit 3,5 miliardy dolarů. Původně to byly 3 miliardy dolarů. Pokuta 3,5 miliardy dolarů ovšem platí pouze do 29. 8. 2023. Poté se zvyšuje na 4,5 miliardy dolarů.

S ohledem na výše zmíněná data to vypadá, že Microsoft a Activision Blizzard plánují uzavřít transakci dříve. Do 29. 8. 2023. Pokud by ale došlo k dalším problémů s CMA, tak mají ještě rezervu téměř dva měsíce. Vše ale nasvědčuje tomu, že Microsoft je přesvědčen a věří v dokončení fúze.

Microsoft nedávno uzavřel dohodu se Sony. Ta zaručuje, že na konzole PlayStation bude Call of Duty vycházet po dobu 10 let. Obavy CMA může Microsoft dle zdrojů Bloombergu řešit odprodejem části cloudového byznysu Xboxu ve Velké Británii. Úřad se totiž obává o dopad na vznikající trh cloudových her.

DOPIS PHILA SPENCERA

Phil Spencer poslal zaměstnancům e-mail. V něm napsal, že Microsoft a Activision Blizzard jsou i nadále optimističtí a věří ve zdárné dokončení akvizice. Proto se dohodli na prodloužení termínu do 18. 10. 2023.

„Zatímco ve Spojených státech můžeme vzhledem k nedávnému právnímu vývoji akvizici technicky dokončit, tak toto prodloužení nám dává další čas na vyřešení zbývajících regulačních problémů ve Velké Británii,“ vysvětlil Spencer.

„Chci všem poděkovat za váš čas a energii, které jste věnovali podpoře regulačního procesu, a za všechnu skvělou práci, která se v letošním roce podařila Xboxu. Hráče po celém světě potěší neuvěřitelná řada her, které budou uvedeny na trh v příštích několika měsících, včetně Starfieldu a Forzy Motorsport. Je také skvělé vidět fantastickou práci, kterou týmy ABK odvádějí pro své hráče díky úspěšnému uvedení hry Diablo IV a pokračujícímu výkonu Call of Duty: Modern Warfare II, a my jim k jejich úspěchům gratulujeme.“

„S tím, jak se ještě více blížíme k cílové čáře, jsme více než kdy dříve nadšeni z dalšího naplňování našeho poslání přinášet více her více hráčům po celém světě,“ dodal šéf herní divize Microsoftu.