Když společnost Rockstar Games přišla s oznámením spojeným s 10. narozeninami akční jízdy Max Payne 3, docela nám zaskočilo zděšením. Remastery nebo remaky jsou v dnešní době koneckonců v módě, po loňské katastrofě jménem Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition a letošním odbytém vydání Grand Theft Auto V pro aktuální konzole je ale Rockstar jednou z posledních firem, od kterých bychom ještě chtěli vidět nové vydání nějaké už existující a ve své době úspěšné hry.

Naštěstí jde tentokrát o něco, co ani stávající Rockstar, z něhož se zjevně po odchodu několika klíčových zaměstnanců stalo docela jiné studio, snad nemůže pokazit. A to o výroční verzi soundtracku třetího a posledního tažení ikonického detektiva z roku 2012, které vzniklo přímo v Rockstaru. Sám Max Payne se přitom zrodil ve finském studiu Remedy, které je podepsáno pod prvním a druhým dílem série.

Max Payne 3 – The Official Soundtrack (Anniversary Edition) nabídne při příležitosti 10 let od vydání hry Max Payne 3 novou kolekci hudby od americké skupiny HEALTH. Soundtrack bude k dostání na populárních streamovacích platformách i na limitovaném vinylu a navíc se pochlubí i několika skladbami, které dosud nebyly vydány.

Zatím bohužel nevíme, kdy přesně výroční edice soundtracku vyjde, takže nezbývá, než si počkat na další informace. V každém případě jde určitě o záslušný krok. Názory na kvality třetího dílu trilogie Max Payne a věrnost vůči dvěma předchůdcům se občas poměrně různí, na hudební doprovod a práci skupiny HEALTH se ale takřka vždy snášela samá chvála.

Samotný Max Payne 3 je přitom dodnes bez problémů hratelný jak na PC, kde je k dostání na Steamu a přes chudokrevný Rockstar Games Launcher, tak na Xboxu, a to zásluhou zpětné kompatibility Xboxu One a Xboxu Series X|S. A i dnes vypadá hra po technické stránce víc než uspokojivě.

Něco nového, co si budeme moci i zahrát, nás však v souvislosti se sérií Max Payne přece jen čeká. Studio Remedy chystá remake prvního a druhého dílu, tedy titulů Max Payne a Max Payne 2: The Fall of Max Payne, jež vyšly v letech 2001 a 2003. Rockstar Games v tomto případě figuruje jen jako vydavatel, přičemž remake vyjde jako jedna hra a někdy v následujících letech dorazí ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Seriex X|S. Pohánět jej bude engine Northlight, s nímž jsme měli tu čest při hraní Control, Quantum Break a kampaní pro CrossfireX a na němž je stavěn také Alan Wake 2.