Na konci února vyšel Steam Deck a zákazníci si ho povětšinou chválí. Pokud vás tato novinka zaujala a chcete si ji zakoupit, neotálejte a předobjednejte. Rozšiřuje se také seznam her.

Valve aktualizovalo webovou stránku Steam Decku. Respektive přibližné datum, kdy se pro nové rezervace uvolní objednání. Nebude to minimálně ještě půl roku. U rezervací je nově uvedeno: Očekávané zahájení objednávek po 3. kvartálu roku 2022

Přesné datum neznáme a nejspíš ho neznají ani ve Valve. V dnešní době se může stát kdejaký problém ve výrobě. Jestli se nemůžete rozhodnout pro rezervaci, tak můžete zaplatit 4 eura (100 Kč) a po lhůtě objednávku stornovat.

Aktuální vlastníci tohoto malého přenosného počítače měli opravdové štěstí. Když společnost Valve spustila rezervace, tito zákazníci zmáčkli na tlačítko Rezervovat rychleji než kdokoli na světě. Zhruba do šedesáti vteřin od spuštění. Ti, kteří to zvládli do tří minut, musejí počkat do dubna, ne-li déle. I když Valve slibuje navýšení výroby.

1 000+ HER PLNĚ A ČÁSTEČNĚ KOMPATIBILNÍCH

Valve nedávno aktualizovalo výsledek kontrol a oznámilo, že Steam Deck je plně a částečně kompatibilní s více než tisícovkou her.

Vždy když mluvíme o počtu her zkontrolovaných na kompatibilitu se zařízením Steam Deck, zdůrazňujeme, že jde pouze o stav k danému momentu, který se co nevidět změní. Dokonce i nyní, zatímco čtete tyto řádky, vývojáři pracují na přidání podpory ovladače, povolují používanou ochranu proti cheatování nebo jinak ladí svoji hru pro bezproblémové fungování. Plus, my také každý den opravujeme chyby nástroje Proton a přidáváme funkce, které řeší zádrhely někoho jiného.

S tím se samozřejmě pojí naše nároky na plnou a částečnou kompatibilitu. Ty jsou momentálně dost vysoké, a pokud hra například 99 % času ukazuje ikony ovladače, ale jednou jedinkrát vyrukuje s výzvou „Stiskněte klávesu F“, padá z plné do částečné kompatibility. Stejně tak pokud je hra 99 % času skvěle hratelná, ale spadne při volitelné minihře nebo se nenačte tutoriálové video, její kompatibilita je rázem nulová.

Brutální? Momentálně ano, protože podle nás bylo při vydání zařízení lepší předejít „falešně pozitivním“ informacím (daná hra je plně kompatibilní, ale část nefunguje) i za cenu možných „falešně negativních“ informací (daná hra má nulovou kompatibilitu, ale většina hráčů nezaznamená problém). Navzdory těmto standardům nicméně očekáváme, že vlivem oprav od nás a vývojářů dojde v příštích pár týdnech k přesunu celé řady her mezi plně kompatibilní. Zároveň však tušíme, že se za nějakou dobu po vydání a na základě názorů od zákazníků a vývojářů naše standardy mírně změní.