Ostravské a olomoucké studio Perun Creative, které stojí za survivalem Hobo: Tough Life, dnes představilo svůj nový projekt. A pokud chcete zpět mezi bezdomovce, musíte si nechat zajít chuť, protože teď přichází na řadu nová retro střílečka Kvark zasazená do alternativní verze postsovětské České republiky v 80. letech minulého století.

Střílečka Kvark, na níž kromě studia Perun Creative pracuje také společnost Latest Past, je popisována jako pocta žánrových klasik z 90. let, mezi něž patří Doom, Quake, Duke Nukem 3D nebo Wolfenstein 3D. Asi proto se na začátku hry probudíte sami v cele v jinak opuštěném vězení, zatímco se poblíž ozývají výkřiky a exploze. A to navzdory faktu, že jste se měli stát zaměstnancem firmy Kvark, která se specializuje na čistou nukleární energii a která hledá horníky do uranových dolů.

Práce v uranových dolech může znít jako šílenství, ale v alternativní ČR, kterou si tvůrci vysnili, je nouze o dobře placenou práci. A i když Kvark nabízí těžkou a nebezpečnou šichtu, díky propagandě firma zjevně nemá nouzi o uchazeče. Nás ale nejspíš nečeká možnost pošklebovat se neúspěšným kandidátům. Místo toho bude třeba zjistit, jak jsme se ocitli ve vězení, proč všichni ostatní vězni utekli a co se vlastně kolem děje.

Kvark pohání engine Unreal 5, který umožňuje kombinaci stylizované retro grafiky s moderními postupy, třeba s adaptivním zvukem nebo s nejnovějšími renderovacími technikami. Těšit se můžeme i na množství zbraní, mezi nimiž najdeme hasáky, granáty, bazuky nebo EK-48. Všechny tyto kousky pak budeme moci vyzkoušet v boji s unikátně navrženými, pestrými a náročnými nepřáteli, kteří mají vyžadovat svižnou taktiku, rychlé přepínání zbraní, neustálý pohyb a rychlé přemýšlení.

Protože jde o retro střílečku, samozřejmě nesmí chybět ani interaktivní úrovně, jež vás prostřednictvím skrytých Easter Eggů, dodatečných perků nebo achievementů odmění za pečlivý průzkum. A pokud lze věřit prvnímu teaseru, na nějž se můžete podívat výše, minimálně někteří nepřátelé by na nás dokonce mohli mluvit česky.

Datum vydání střílečky Kvark zatím oznámeno nebylo, nejdřív ale hra zamíří na PC, potažmo Steam, kde má být zhruba 12 měsíců k dispozici v předběžném přístupu. Early Access verze zprvu nabídne první kapitolu a základní herní mechaniky, přičemž finální verze má obsahovat 5 unikátních kapitol, z nichž každá nabídne několik úrovní s unikátními puzzly nebo interakcemi. Kapitoly budou vydávány postupně a časem Kvark vyjde i ve verzích pro PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S a Nintendo Switch. A ano, minimálně na PC můžeme počítat i s oficiálními českými titulky.

Závěrem se sluší zmínit, že u nás už vzniká jeden projekt, k němuž nemá Kvark moc daleko. Samozřejmě máme na mysli skvělou retro střílečku Hrot, jejíž autor Spytihněv naopak hodlá opustit předběžný přístup na Steamu někdy během letošního května/mája nebo června/júna. Aktuálně si ale nemyslíme, že by si tvůrci Kvarku a Hrotu mohli lézt do zelí. Kupříkladu vizuální stylizace obou titulů je navzdory retro stylu velmi odlišná a do značné míry se liší i zasazení.

Ano, v obou případech tu máme naši zemi v 80. letech minulého století, Hrot ale sází na komunistické Československo po jakési nukleární katastrofě, ne na alternativní postsovětskou Českou republiku. Proto věříme, že by se Hrot a Kvark mohly naopak hezky doplňovat a shodně ukázat, že i v našich končinách mohou vzniknout kvalitní a zajímavé retro střílečky z pohledu první osoby.