Když server IGN odhalil, že vydá nových 11 minut záběrů z hraní survival hororu Alan Wake 2, očekávali jsme, že dostaneme jen další pohled na půlku hry, v níž budeme hrát za agentku FBI Sagu Anderson. To se také stalo, nové záběry ale už v samém začátku odhalují něco, co jsme upřímně nečekali - návrat údržbáře Ahtiho, jedné z nejvýraznějších postav z Control z roku 2019.

Vypadá to tedy, že Alan Wake 2 a Control k sobě mají mnohem blíž, než se dosud mohlo zdát. A co vlastně Ahti v novém příběhu Alana Wakea a Sagy Anderson dělá? Samozřejmě zpívá svým rodným jazykem na vystoupení ve městečku Watery. Už z dřívějška víme, že Watery, jež se nachází nedaleko Bright Falls, založili finští imigranti, takže nejspíš dává smysl, že se v něm Ahti objeví. Alespoň natolik, nakolik může cokoliv spojené s touto bizarní figurou dávat po předchozích zkušenostech smysl.

Záběry také představují pozoruhodný zábavní park Coffee World, v němž zjevně není nouze o nepřátele posedlé Temnotou. Díky tomu můžeme vidět v akci různé zbraně, které bude mít Saga k dispozici, jako je brokovnice nebo kuše. Opět to přitom vypadá, že nepřátel a kontaktů s nimi bude méně než v prvním díle z roku 2010. Na druhou stranu toho ale protivníci vydrží víc a můžou vám víc zatopit, jak dokazuje hned několik případů potřeby využít léčivé předměty po neúspěšných pokusech o uhýbání.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně.