Majitelé PlayStationu 4 odpočítávali dny do vydání The Last of Us Part II a už se nemohli dočkat 29. 5. 2020 (s českými titulky). Stejně na tom byli vývojáři v americkém studiu Naughty Dog, kteří se v posledních týdnech věnují leštění hry a opravě chyb. Plány ale zhatila globální pandemie koronaviru. Nemoc Covid-19 řádí po celém světě a ovlivňuje herní průmysl. Práce z domu je pro tvůrce her nejmenší překážkou. Tu dokážou překonat, avšak logistické problémy už nikoli.

Ve čtvrtek k večeru tak byl oznámen odklad The Last of Us Part II a Marvel's Iron Man VR. Obě hry byly z května odloženy na neurčito. Zaměstnanci Naughty Dog jsou z odkladu zklamáni. V posledních měsících pracovali přesčas a o víkendech s cílem mít hru hotovou a umožnit všem hráčům si ji 29. 5. zahrát. Neil Druckmann, který má vývoj pokračování tohoto akčního thrilleru na starost, v PlayStation Blogcastu vtipkoval, že se svět spikl proti nim. Pak dodal, že i oni jsou zklamáni a chápou fanoušky. Všichni v týmu věří, že vytvořili skvělou hru.

KRABICOVÉ VERZE HER JSOU U KONZOLÍ POPULÁRNÍ

Jak se říká, naděje umírá poslední. Druckmann prozradil, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Sony zvažuje, že by The Last of Us Part 2 vydala 29. května pouze digitálně. Fyzické verze by se prodávaly později. Neradujte se ale předčasně, režisér upozorňuje, že Sony ani Naughty Dog nechtějí takto hru vydat, protože digitální verze her si kupuje jen zlomek hráčů. Potvrzuje se tak, že nadále jsou krabicovky u konzolí populární. Plus by Sony musela myslet na majitele sběratelských edic.

Nebylo by tak správné vydat hru pouze digitálně a nechat část hráčů čekat. Vypadá to, že ani Sony neví, kdy bude schopna fyzické verze The Last of Us Part II vydat. Vše záleží na tom, za jak dlouho se podaří světu zastavit šíření koronaviru. „Hledáme různé možnosti, aby každý hráč si mohl hru zahrát co nejdříve, ale bude to nějakou dobu trvat. Sledujeme situaci, která se mění ze dne na den,“ uvedl Druckmann.

Druckmann v podcastu dále uvedl, že když se pandemie začala drasticky šířit po celém světě, tak vývojáři začali pracovat z domova. Zaměstnancům bylo řečeno, aby si v případě potřeby vzali volno a soustředili se na sebe. Sám Druckmann musí učit své děti a vařit jim, protože i ve Spojených státech byly školy zavřeny.

DEMOVERZE PŘED VYDÁNÍM PLNÉ VERZE NEBUDE

V podcastu došlo i na demoverzi. Ta v současné době není možná. Podle Druckmann vyžaduje demo obrovské množství práce, kterou si nyní nemohou v Naughty Dog dovolit. To jsme v posledních letech slyšeli často. Je ale možné, že po čase bude nějaká trial verze dostupná. Je to totiž jiné, než vytvořit demo pro novináře.

V neposlední řadě se Druckmann zmínil o záběrech, které se během víkendu objevily na internetu. Jde o ukázky ze starého dema, které bylo připraveno pro novináře. Neodpovídá tak tomu, jak vypadá finální verze hry.

Pokud máte zájem, můžete se na uniklé ukázky podívat, tedy za předpokladu, že Sony video nesmaže z YouTube. Nejprve vidíme Ellie v divadle v Seattlu. Jde o třetí den, hlavní hrdinka se probouzí, na zádech má škrábance a modřiny. Přesune se na sedadlo v divadle a začne hrát na kytaru. Jde o mini-hru, kterou ovládá hráč pomocí DualShocku 4. Druhá část nabízí pohled na zasněžené město. Ellie jede na koni v doprovodu kamarádky se jménem Dina. Na závěr se podíváme ještě na zelené prostředí.