Mezi obranou hráčů a firemní politikou je křehká hranice. Přesvědčil se o tom Spitz. Komunitní manažer Helldivers 2 byl mezi hráči této kooperativní střílečky velmi oblíbený. Už ale tuhle pozici nezastává. Po nabádání hráčů k protestu byl zřejmě z Arrowhead Game Studios vyhozen.

Vše začalo krátce poté, co vývojáři oznámili, že Helldivers 2 na Steamu bude vyžadovat propojení s PlayStation Network účtem. To vyvolalo velkou kritiku, zejména kvůli tomu, že PSN není dostupné ve 177 zemích světa. Spitz jako správný komunitní manažer nejprve rozhodnutí svých šéfů bránil a v podstatě tvrdil, že by lidé z propojení účtu PSN neměli dělat takovou věc. V další větě však začal nabádat hráče k protestu.

„Není to první nebo dokonce čtrnáctá mainstreamová hra, která vyžaduje účet třetí strany, jehož vytvoření zabere pár minut, ale pokud je pro vás problém, že musíte věnovat 120 sekund svého dne na zadání e-mailu a hesla a pak na to zapomenout, změňte svou recenzi na Steamu a dejte najevo svou nespokojenost na platformě, kde na tom záleží,“ napsal Spitz na Discordu.

Poté dodal: „Hráči, kteří dávají najevo svou nespokojenost prostřednictvím recenzí, vrácení peněz atd. nám dávají větší váhu v diskuzích se Sony. Oni náš Discord nečtou. Bolí nás, když vidíme, jak popularita hry trpí v hodnoceních, ale diskuse probíhají a náš tým je v tomto boji na straně hráčů.“

Zajímavá je další věc. Spitz se totiž později přiznal. Dle svých slov nevěděl o tom, že v řadě zemí není možné legálně vytvořit PSN účet. Za to se hráčům také omluvil.

Nově Spitz na stejném Discordu informoval, že v Arrowhead Game Studios už nepracuje. „Dnes jsem se dozvěděl, že obecně není dobrý nápad říkat lidem, aby žádali o vrácení peněz a zanechávali negativní recenze, když zastáváte roli komunitního manažera,“ napsal a poděkoval za podporu. Také si váží toho, že nyní mohou všichni opět hrát Helldivers 2 bez omezení.

„Věděl jsem, že riskuji tím, co jsem napsal o vrácení peněz a změně recenzí, beru za to zodpovědnost a nepopírám to, mým úkolem bylo zastupovat komunitu, a to jsem udělal,“ sdělil Spitz. Dodal také, že svým chováním nechtěl způsobit problémy lidem, kterých si váží, jako je celý tým Arrowhead.

V komentářích Spitze není ani slovo o výpovědi. Místo toho poděkoval Arrowhead Games Studios za příležitost spolupracovat s týmem, kterého si neskutečně váží. Nicméně, dal najevo, že odchod nebyl z jeho vůle.

Abychom to měli komplet, tak hráči vyhráli a Sony ustoupila. PSN účet pro hraní PC verze Helldivers 2 vyžadován nebude. Mimochodem, hráči za několik dnů napsali více než 200 tisíc negativních recenzí. Ty se pomalu, ale jistě otáčejí v pozitivní.