Přáli byste si být jednou z nejmocnější osob na celém světě? Dělat si, co se vám zlíbí, nezastavit se před ničím a jen jít kupředu za vaším vlastním cílem? Zní to sice krásně, ale skrývá se za tím i příběh plný bolesti, zrady a nenávisti. God of War z roku 2018 přineslo detailnější pohled na strasti druhého řeckého boha války Krata.

Tam ovšem děsivý příběh jeho života nezačal. V rámci vydání God of War Ragnarök je důležité si připomenout nejen události předchozího dílu, ale zároveň všech her z této série. Shrneme si děj tak, jak plynul, nikoliv podle data vydání her, protože téměř každý díl je založen na retrospektivním vyprávění. A kde jinde začít než samotným dětstvím Krata.

RANÉ DĚTSTVÍ A ZÍSKÁNÍ ČEPELÍ CHAOSU

Áres, v této době ještě řecký bůh války, se snaží převzít vládu nad Olympem. Jenže ve stejný okamžik se Zeus dozví o proroctví, podle kterého ho zabije jeden z jeho vlastních synů, válečník s jasným znamením. Vyšle proto Athénu a Área aby našli tohoto syna a zabili ho. To se ale velmi krásně hodí Áreovi. Při putování narazí na město Sparta, kde se nachází jeden ze synů Dia, to není moc překvapivé, znalci řecké mytologie vědí, že Zeus rozséval své sémě skoro všude.

Ve Spartě Áres narazí na Deima, malého chlapce, jenž se narodil s rudým znaménkem po celém těle. Jeho únosu se snaží zabránit jeho bratr, který je ovšem velmi rychle odhozen stranou. Na tento moment mu krom velmi drastické vzpomínky zůstane i jizva přes pravé oko. A tak celý svůj život odkáže pomstě a záchraně bratra nikdo jiný než Kratos.

Tento pocit viny a pomsty zaslepí Krata natolik, že se stane nechvalně známým krutým válečníkem Sparty, který si na počest svého bratra nechá vytetovat identickou kopii tohoto slavného rudého znamení. Jediným světlým momentem Krata, který mu dodává lidskost, je jeho žena Lysandra, se kterou mají dceru Calliope. Jenže ta trpí vzácnou smrtelnou chorobou, která je velmi nakažlivá. Je proto odsouzena k popravě, ale Kratos se jen tak nevzdá a snaží se najít Ambrozii, mýtický předmět, který by měl jeho dceru vyléčit.

Dostane se tak do turnaje na život a na smrt mezi největšími bojovníky světa. Na konci tohoto turnaje narazí na Alrika, mocného vůdce Barbarů. Kratos ho přemůže, získá Ambrozii, vyléčí svou dceru a vyslouží si titul kapitána spartské armády. Jenže Alrik přežije a jen tak lehce se nevzdá.

Po několika letech mu Kratos čelí znovu, jenže tentokrát je jeho armáda zmasakrována. V posledních chvílích svého života prosí Kratos Área o pomoc. Jeho volání je vyslyšeno, Áres pozabíjí všechny barbary a Kratovi předá Čepele Chaosu, které symbolizují jeho svázání a věrnost bohu války. Naslouchá mu ovšem tak moc, že slepě vyplení několik měst a zabije několik nevinných. To ho dovede až do chrámu Athény, kde všechny nemilosrdně povraždí, jen aby zjistil, že zabil svou vlastní ženu a dceru.

Ty tam ovšem nebyly náhodou. Přemístil je tam samotný Áres, aby donutil Krata se zbavit jakýchkoliv jeho lidských vazeb. Mocná věštkyně, která ho před pleněním varovala, ho prokleje. Popel jeho ženy a dcery navždy připoutá k tělu Krata, aby nikdy nezapomněl na všechny své krutosti a zanechal si poslední část lidskosti. Tím zároveň získá své přízvisko Ghost of Sparta. V tento moment Kratovi dojde, že úplně zahodil svou pomstu za uneseného bratra. Vydá se proto najít nejen jeho, ale zároveň Área, aby pomstil smrt jeho rodiny. Tím se dostáváme konečně k událostem her, počínajíc lehce zapomenutým God of War: Ascension.

GOD OF WAR: ASCENSION

Áres vyšle tři fúrie, které mučí Krata nekonečnými iluzemi připomínající smrt jeho rodiny. Jenže to se nelíbí přisluhovačovi fúrií Orkovi, který osvobodí Krata a vyšle ho najít jinou věštkyni, aby mu pomohla zbavit se dohody, kterou má s Áreem. Pro to by musel zabít všechny fúrie, které slouží jakožto strážkyně této dohody.

Kratos je uvězněn, ale povede se mu dostat ven a pozabíjí fúrie. Orkos ho ovšem poprosí, jestli by neukončil i jeho nekonečný život naplněn muky. Což splní, jenže protože mu v životě nic jiného nezbylo, zůstane Kratos věrný bohům Olympu.

GOD OF WAR: CHAINS OF OLYMPUS

Bůh snů Morpheus se snaží všechny bohy uvrhnout do věčného spánku, protože z neznámého důvodu byl unesen bůh Slunce – Hélios. Athéna proto poprosí Krata o jeho nalezení. V rámci tohoto úkolu osvobodí na žádost Éóje Heliovy ohnivé oře, která ho za odměnu zbaví nočních můr připomínajících smrt jeho dcery.

Cesta ho ovšem zavede až do podsvětí, kde nalezne jeho královnu Persefonu. Ta mu slíbí život s jeho dcerou, pokud se vzdá všech svých zbraní a moci, kterou mu dali bohové. Jenže po zjištění, že se s pomocí Atla snaží Persefona zničit celý svět, opustí Krat dceru Calliope, uvězní Atla a zabije Persefonu, čímž jí částečně splní přání, aby již nežila s Hádem.

Na konci hry je ovšem podstatné zjištění, proč Kratos nadále pomáhá bohům. Snaží se totiž postupně odčinit své hříchy a zbavit se nočních můr, které ho tíží. Po záchraně Hélia spadne z povozu, což ho nezabije, ale přiblíží k Egejskému moři, kde ho čeká další úkol.

GOD OF WAR (2005)

Po zabití Hydry je Athénou vyslán do Athén, aby je zachránil od Áreovy armády. Což se pro Krata jeví jakožto bezmyšlenkovité rozhodnutí, protože mu je slíbeno naprosté zbavení všech můr, které ho tíží. Zároveň to vidí jakožto způsob, jak se pomstít Áreovi. Jenže zabít boha není tak úplně snadné. Kratovi chybí dodatečná síla, kterou skrývá Pandořina schránka ukrytá v chrámu na zádech titána Krona. Protože to samozřejmě nemůže být tak moc jednoduché.

Těsně u schránky ho ovšem zabije Áres, čímž Kratos upadne do podsvětí, odkud mu pomůže tajemný hrobník, na kterého již na svých cestách narazil. Protože Kratovi přezdívá „mé dítě“, není vůbec žádnou náhodou, že jde o Dia v přestrojení. Což ovšem ví v tento moment pouze hráči. Po návratu do světa živých se povede Kratovi otevřít Pandořinu schránku, získat dodatečnou moc a Área zabít v jednom z nejlepších soubojů jednou pro vždy.

Jenže bohové ukážou svou vypočítavost ještě jednou a nezbaví Krata nočních můr. V moment, kdy se pokusí spáchat sebevraždu, ho Athéna zachrání a jmenuje novým bohem války. Chudák si zkrátka nedá chvíli klidu.

GOD OF WAR: GHOST OF SPARTA

S nově získanými schopnosti se Kratos vydá pátrat po své minulosti. Ta ho zavede do Atlantidy, kde omylem zabije svou vlastní matku, protože ji Zeus promění ve strašlivé monstrum. Jenže na smrtelné lóži, i když v tomhle případě spíše na velmi ledové a mokré podlaze, sdělí Kratovi, že jeho bratr Deimos stále žije a vězní ho bůh smrti Thanatos.

Po cestě narazí na titánku Théru, kterou zachrání, čímž tak trochu zničí celou Atlantidu. Upsík dupsík?! Na konci ovšem Kratos zachrání svého bratra, který bohužel padne při boji s Thanatem. Jeho smrt téměř okamžitě Kratos pomstí, za což mu je nabídnuta plná moc bohů, což ovšem odmítne se slovy, že bohové zaplatí za vše, co jeho rodině kdy způsobili.

GOD OF WAR II

Druhý díl je začátkem cesty za finálním vykonáním pomsty. Zeus obelstí a následně zabije Krata, jenže ten uzavře pakt s titánkou Gaiou, aby se společně mohli pomstít bohům Olympu. Zkrátka na Krata je i smrt krátká, a to hned několikrát. Ve finále Kratos zabije Sestry osudu, čímž mu je umožněno změnit minulost. Zachrání titány, jenže v boji s Diem omylem zabije Athénu. Dle slov Krata je tohle pouze začátek konce.

GOD OF WAR III

Kratos s Gaiou a dalšími titány již leze na horu Olymp, kde postupně pozabíjí všechny bohy, a dokonce i titány, protože ho zradí. Dle slov Gaiy ho již nepotřebují. Jenže při smrti každého z bohů je na svět vypuštěna jedna z katastrof. Poseidonova smrt způsobí obrovské záplavy, Hélioa trvalé zatmění Slunce a například Hermova vypuštění lidožravých brouků do světa. Takové menší vedlejší efekty. Jenže pro finální zničení Olympu je zapotřebí uhasit Oheň Olympu s pomocí mladé dívky Pandory, protože se v něm nově skrývá Pandořina schránka.

Po její záchraně si s ní ovšem začne Kratos budovat silné pouto, takže když na konci zjistí, že ji musí obětovat pro uhašení ohně, tak odmítne. Ta si ovšem přeje zakončit svůj osud, takže při velkém nátlaku tak Kratos učiní, přičemž se ve finále nic nestane. Pandořina schránka je totiž prázdná. Mocný Duch Sparty se přesto nevzdává a čelí Diovi. Do toho všeho se přichomejtne i Gaia, pro kterou je boj osudný, protože během boje jí je Dieem vysáta všechna síla a je probodnuta nejmocnější zbraní Olympu – Čepelí Olympu.

Řečtí bohové opravdu nechodili daleko pro jména. Po prohraném souboji s Diem je Kratos uvězněn do své vlastní hlavy, kde je naháněn nekonečnými nočními můrami. Za pomocí Naděje ho Pandora posmrtně zachrání, což mu pomůže zabít Dia. Athéna ve své duchovní podobě sdělí Kratovi, že si marně od začátku myslela, že po prvním otevření schránky do sebe Kratos načerpal pouze hněv Titánů, jenže tomu bylo naopak. Kratos v sobě ukrýval pouze sílu Naděje, zatímco hněv zkazil bohy Olympu.

Při pohledu na zničený svět se rozhodne Kratos spáchat sebevraždu pomocí Čepele Olympu, čímž vypustí mezi smrtelníky sílu Naděje, protože nevěří, že by takováto síla měla náležet bohům. Vypadá to, že Kratos umírá, ovšem potitulková scéna odhaluje, že jeho tělo je pryč.

GOD OF WAR (2018)

Tím se dostáváme k poslednímu dílu, který je zasazen do norské mytologie. Do tohoto světa, nazývaného Midgard, se Kratos dostal údajně velmi jednoduše – na lodi. Každá z těchto mytologií je ve světě God of War popisována jakožto vlastní území s hranicemi, které oddělují síly vlivu jednotlivých bohů. Jenže je velmi silná šance, že tato celá záležitost bude lépe vysvětlena a rozvedena v Ragnaröku.

Kratos si zde našel zcela nový život. S druhou ženou Faye má syna Atrea. Události hry začnou až po smrti Faye, která si žádala, aby její popel byl rozprášen na nejvyšším vrcholku devíti říší. Jenže těsně před odchodem se jim zjeví bůh světla Baldur. Na cestě ovšem narazí na čarodějku Freyu, která jim začne vypomáhat. K ní se přidá i Mimir, nejchytřejší muž na světě, který vám tak nějak vysvětlí, že princezna je v jiném hradu. Teda že nejvyšší hora se ve skutečnosti nachází v jiné říši – Jotunheimu.

Protože vám pomohl, tak požaduje, abyste ho zbavili nekonečných muk – připevnění ke stromu. Tak mu useknete hlavu, aby ho Freya mohla oživit. Taková běžná pondělní situace. Jenže jakmile spatří Freyu, tak nám oznámí, že jde ve skutečnosti bohyni a matku Baldura. Tomu na konci opět čelíte, protože se snaží zabít svou vlastní matku, která ho proklela nesmrtelností.

Kratos s Atreem dorazí na nejvyšší horu v Jotunheimu, kde je odhaleno, že Faye byla obryně a Atreus je tím pádem z půlky taky. Jenže obři mu přezdívali Loki a je mu předpovězeno, že zabije svého otce. Popel je roztroušen a oba se vrátí domů, jenže v tom je vyruší Thor, bratr Baldura, s tím, že začíná Ragnarök, konec norského světa jako takového.

CO PŘINESE RAGNARÖK

Jak jde vidět, příběh série je doopravdy mohutný a i v předchozích dílech byl velmi o rodině a prohnilosti bohů. Ragnarök nejspíše bude ještě zajímavější, což není ani zas tak velké překvapení, když má jít o konec světa. Přesune se Kratos jinam, umře rukou Lokiho, bude čelit Odinovi? Tolik otázek, naštěstí ale nemusíme na odpovědi moc dlouho čekat.

Pro recenzi na God of War: Ragnarök či další videa nezapomeňte odebírat a kliknout na zvoneček. Do komentářů nám můžete napsat, který díl, moment, případně i boss z této série je vaším nejoblíbenějším.