Senua's Saga: Hellblade 2 je netradiční hra a má netradiční marketingovou kampaň. Studio Ninja Theory připravilo dlouhé video, ve kterém nás ponoří do hlubin psychózy hlavní hrdinky. Už u prvního dílu vývojáři spolupracovali s odborníky na duševní zdraví i osobami trpícími schizofrenií a psychózou. Tuto spolupráci u pokračování rozšířili. Bez nich by hra nevznikla.

„Psychóza je stav charakterizovaný chybným vnímáním myšlenek a smyslových vjemů, které pacient chápe jako skutečné. Vznikají tak bludy a halucinace,“ vysvětluje WikiSkripta. Cílem tvůrců je, aby nás Senua's Saga: Hellblade 2 vtáhla do tohoto zcela jiného světa a ukázala nám, co zažívají lidé trpící psychózou a schizofrenií.

„Doufáme, že se nám opět podaří vám umožnit zakusit, jaké to může být slyšet hlasy, vidět věci, které vidíte jen vy, a řídit se přesvědčením, které může být pro ostatní neobvyklé,“ vysvětlují tvůrci a doporučují hrát se sluchátky, abychom nevnímali nic jiného.

Jedním ze spolupracujících je Eddy, jenž trpí psychózou a pracuje pro CPFT v Cambridgeshire v Anglii, kde pomáhají lidem s těmito problémy. „Viděl jsem anděly a mluvil s nimi, byl jsem i v samotném pekle. Recovery College a podpůrná skupina mi změnily život. Myslel jsem si, že se můj zdravotní stav nikdy nezlepší, ale jsem tady. Věci, které Senua zažívá v Hellblade, jsou velmi podobné mým vlastním zážitkům,“ vypráví ve videu Eddy.

Psychiatr a profesor neurologie Paul Fletcher z univerzity v Cambridge je další významnou osobou podílející se na Senua's Saga: Hellblade 2. Ve videu nám přibližuje to, co Senua zažila v dětství a v prvním díle. Druhý díl má být de facto pokračováním její nemoci.

„Její dětství a dospívání bylo spojeno s mnoha traumaty. Otec ji týral a obviňoval ji, že je příčinou zla a temnoty. Její matka, která prožívala podobné příznaky jako ona, byla kvůli tomu obětována. Kromě toho její vesnici napadli Vikingové, kteří brutálně zavraždili jejího partnera. Je možné, že všechna tato traumata ovlivňují její současný stav a postrkují ji k psychotickým zážitkům v Hellblade.“

Jak to dopadne? Z povídání Fletchera a z dosavadních záběrů se zdá, že Senua najde sílu se vzepřít hlasům ve své hlavě a pokusí se zachránit svůj lid před temnotou. To už ale zjistíme sami. Senua’s Saga: Hellblade 2 vyjde 21. 5. letošního roku na PC a Xbox Series X/S. Ve hře budou české titulky, příběh zabere zhruba 7-8 hodin a titul najdete v Game Passu.

Mimochodem, ve videu jsou vidět i různé záběry z hraní. Lidé si všímají, že oproti předchozím záběrům vypadá dobrodružství ještě lépe. Pokud se nemůžete dočkat, tak na Xbox Series X/S si můžete stáhnout dynamické pozadí. Stačí přejít do nastavení, přizpůsobení a tam zvolit pozadí.