Ubisoft zažívá těžké časy. Už minulý týden se francouzské společnosti propadly akcie na desetileté minimum. Údajně v důsledku horšího výsledku akční adventury Star Wars Outlaws, od které se očekávalo více, a prudkému poklesu zájmu o bezplatnou střílečku XDefiant.

V pondělí se situace nezlepšila a investorům postupně dochází trpělivost. Významný menšinový investor přes firmu AJ Investments dokonce vyzval Ubisoft k zásadním změnám. V otevřeném dopise píše o špatném řízení společnosti ze strany Yvese Guillemota. Akcionáři mají být vykořisťováni rodinou Guillemotů a Tencentem.

„Vedení se soustředí spíše na potěšení investorů dosahováním lepších čtvrtletních výsledků než na dlouhodobou strategii, která by hráčům přinesla výjimečné zážitky,“ uvádí dopis. Investor byl dlouhodobým akcionářem Activisionu Blizzard a nedokáže pochopit současné vedení, které se zaměřuje na vydávání několika průměrných her ročně, které poškozují pověst Ubisoftu mezi hráčskou komunitou. Místo toho od Ubisoftu chce herní trháky z výjimečného portfolia značek.

Akcionář volá po novém generálním řediteli a snižování nákladů, včetně optimalizace počtu zaměstnanců (v současné době jich je přes 19 tisíc), aby si Ubisoft udržel konkurenceschopnost. Podle něj je dříve oznámená strategie (snížení fixních nákladů o 150 milionů eur do roku 2024 a o 200 milionů eur do roku 2025) nedostačující. Dokonce navrhuje prodej některých studií, aby se snížila zadluženost.

V neposlední řadě by měl Ubisoft zvážit změnu v soukromou společnost. Yves Guillemot dříve uklidňoval investory tím, že koncem letošního roku vyjde Assassin's Creed Shadows, které by mělo být blockbusterem stejně jako Valhalla. Do té doby to musejí ale akcionáři vydržet. Osobně se divím, že investor nepřipomenul průšvih jménem Skull and Bones.

Připomeňme, že cena akcií Ubisoftu za poslední rok klesla o více než 50 %. V pondělí se obchodovala za 13,67 eur. Ubisoft se mezitím snaží nalákal hráče do XDefiant. Každému, kdo se přihlásí do této bezplatné hry, tak nabízí bonusy. Až do 24. 9. by každý, kdo se přihlásí do hry, měl denně obdržet různý bonus, včetně battle passu, extra balíček XP nebo zbraň.