Když studio Gearbox Software před více než 10 lety získalo od 3D Realms práva na značku Duke Nukem, fanouškům začaly relativně temné časy. V roce 2011 sice po mnoha letech vývoje spatřila světlo světa střílečka Duke Nukem Forever, ta ale ani zdaleka nenaplnila očekávání. Účast slavného hrdiny klasických stříleček v projektu Bulletstorm: Full Clip Edition z roku 2017 zase byla víc než co jiného bizarní kuriozita bez výraznějšího dopadu.

O rok dříve pak přišla hra Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour. Ta nám sice nadělila zbrusu novou epizodu Dukova nejslavnějšího tažení, ale zároveň připomněla pachuť zklamání ze skutečnosti, že Gearbox o něco dříve nechal stáhnout z digitální distribuce předchozí a zpravidla lepší verze střílečky Duke Nukem 3D, jež byly v některých případech doplněné i o populární expanze (dnes jsou legálně dostupné pouze v méně známém digitálním obchodě Zoom Platform, jenž si kdysi zajistil trvalou licenci). Jinak Gearbox Duka příliš nevyužíval a situace se zatím nezměnila ani po relativně nedávném odkoupení studia společností Embracer Group.

Fanoušci ale mají přesto žně, a to díky pozoruhodné sérii úniků celé řady zrušených titulů, jež značku Duke Nukem využívají. Vše odstartovala skupina x0r_jmp, když na jaře minulého roku zveřejnila nehotovou verzi střílečky Duke Nukem Forever z roku 2001. Díky této skupině a dalším subjektům v následujících měsících následoval únik několika verzí hry Duke Nukem: Critical Mass pro PSP, prototypu Duke Nukem: Zero Hour pro Nintendo 64, 2D plošinovky Duke Nukem 4/Duke Nukem Forever z roku 1996 či prototypu lovecké střílečky Duke Nukem: Endangered Species. Skupina x0r_jmp se s námi dokonce podělila o nástřel nikdy nezrealizované filmové adaptace.

Aby toho nebylo málo, na samém přelomu roku se objevila rozpracovaná verze remaku Duke Nukem 3D, který pod názvem Duke Nukem: Next Gen a nakonec Duke Nukem 3D: Reloaded připravoval tým Interceptor Entertainment zhruba ve stejné době, kdy se v Gearboxu snažili horko těžko dokončit Duke Nukem Forever. A právě snaha neodvádět od roky vyhlížené střílečky pozornost lákavě vypadající předělávkou žánrové klasiky podle všeho vedla k uložení celého projektu k ledu. Na tento případ nově upozornil třeba server PC Gamer.

Skupina x0r_jmp tvrdí, že ani tímto únikem nemá zásobování fanoušků obskurními verzemi zrušených nebo zapomenutých her skončit. Jestli vám každopádně někdy Duke Nukem přirostl k srdci a stýská se vám po něm, můžete navštívit web skupiny, kde najdete odkaz na stažení většiny zde zmíněných počinů. Ale pozor, některé antivirové programy mohou mít s odkazy problémy, i když stažená data by samozřejmě měla být nezávadná. Duke Nukem: Zero Hour pro Nintendo 64 každopádně najdete na stránce Hidden Place a Critical Mass pro PSP je k dispozici jako součást balíku, který je možné stáhnout z webu Archive.org.

Za normálních okolností bychom odkazy na stažení uniklých záležitostí a materiálů nešířili, protože v takovýchto případech mnohdy nelze dost dobře určit, co je ještě legální. Společnost Emracer Group, jež nyní práva na značku Duke Nukem vlastní, ale z nějakého důvodu nechává všem únikům zcela volný průběh a prozatím je veřejně nijak neřeší ani nestíhá. Někteří fanoušci už proto začali rozvíjet různé konspirační teorie a doufat, že tohle všechno je jakási snaha psychicky připravit a nalákat komunitu na nový projekt, jenž by značku Duke Nukem oficiálně vrátil na radar herního průmyslu.

Může tomu tak skutečně být? Kdo ví. Koneckonců zatím ani nevíme, kde se všechny ty uniklé verze jednotlivých her berou, ačkoliv bychom se vůbec nedivili, kdyby dosluhující ředitel Gearboxu Randy Pitchford zase někde zapomněl nějakou flashku. Jen na ní tentokrát nebyly kompromitující materiály nebo citlivá data firmy, ale dlouho ukrývané poklady pro příznivce série Duke Nukem. Pravděpodobnější je ale zdroj s vazbami na 3D Realms, tedy studio, v němž se Duke Nukem zrodil a v němž dlouho kraloval (i 3D Realms mimochodem nyní vlastní Embracer Group). V každém případě tu máme velmi zajímavou situaci, která by mohla být v letošním roce ještě zajímavější. Upřímně jsme zvědaví, co unikne příště. Rozhodně jsme ale rádi, že se k nám Duke alespoň touto formou opakovaně vrací.