Když dojde na téma roky vyvíjených her, které dlouho trčely v pomyslném vývojovém pekle, je jen málo projektů, jež mohou konkurovat střílečce Duke Nukem Forever. Její vznik byl společností 3D Realms formálně oznámen v roce 1997, abychom se konečné hry dočkali až v roce 2011, a to zásluhou 2K Games a tvůrců Borderlands ze studia Gearbox Software. Problém ale byl, že po 14 letech vyšla hra, která byla z pohledu většiny hráčů a fanoušků zoufale průměrná a zastaralá.

S ohledem na tak dlouhý vývoj a ve výsledku neuspokojivý stav hry Duke Nukem Forever se přirozeně zformovala komunita nadšenců, kteří se rádi pídí po tom, jak projekt vypadal dříve a jakými proměnami reálně prošel. A ta má nyní zjevně druhé vánoce. Jak informuje stránka Duke4.net, na fóru 4Chan se objevil uživatel s přezdívkou x0r, jenž začal tvrdit, že se mu dostala do rukou verze Dukova slavného dobrodružství, která pochází z roku 2001. A aby to dokázal, zveřejnil několik kusů záběrů z hraní.

Jelikož jde o 4Chan, tedy fórum, jež zasluhuje ještě méně důvěry a pozitivních slov než finální Duke Nukem Forever od Gearboxu, dalo se docela snadno pochybovat o pravosti nebo alespoň aktuálnosti zveřejněných materiálů. Zanedlouho se však ozval George Broussard, jeden z klíčových vývojářů z 3D Realms a zároveň svým způsobem otec série Duke Nukem, jakou známe dnes. Broussard měl podle dostupných informací prsty ve vývoji Duke Nukem Forever řadu let, přičemž na Twitteru prohlásil, že materiály vypadají reálně. Nemá ale velký zájem o projektu mluvit a tím se vracet do bolestivé minulosti.

Broussard také upozornil, že nemá tušení, kdo za leakem stojí, a že by měli hráči krotit nadšení. To, k čemu má x0r přístup, totiž podle něj není tak úplně hratelná hra, ale spíš soubor testovacích, málo obsazených map. Uživatel, jenž s leakem vyrukoval, potvrdil, že rozhodně nejde o hotový produkt, podle něj ale obsahuje skoro všechny kapitoly hry, i když některé úrovně samozřejmě vypadají lépe než jiné.

Během června/júna dokonce x0r hodlá zveřejnit zdrojový kód a editor verze, kterou má k dispozici. Nezbývá tedy než čekat, zda svůj slib dodrží a co z něj vzejde. Práva na značku Duke Nukem aktuálně vlastní Gearbox, který podobně jako polovina herního průmyslu spadá pod Embracer Group, takže je možné, že pokud bude uniklý Duke Nukem Forever z roku 2001 zveřejněn, nastane nepříjemná právní bitva. Pokud se ale fanoušci a speciálně moddeři po vzoru samotného Duka na držitele práv vyse... však víte, nebo pokud celá věc unikne pozornosti Gearboxu, mohli bychom se ještě dočkat zajímavých věcí. Duke Nukem je odjakživa rebel a Duke Nukem Forever je odjakživa komplikovaný případ, takže tohle všechno vlastně k bývalému (a částečně samozvanému) králi stříleček skvěle pasuje.