Pokud se nebojíte hrát hry na nejtěžší obtížnost, tak do dobrodružství v The Last of Us Part II se budete moci pustit v režimu Survivor, který akční thriller od Naughty Dog promění v noční můru.

Novinář Adam Mathew, který titul recenzuje, z magazínu PowerUp-Gaming.com se podělil o detaily a prozradil, že při této obtížnosti musíte postupovat s rozvahou, eliminovat nepřátelé tichým způsobem a smířit se s minimem dostupné munice a materiálů pro výrobu předmětů nebo lékárniček. Jinými slovy, nepřesná střela z pistole vás může hodně mrzet.

Umělá inteligence protivníků je navíc na takové úrovni, že dokáže potrestat každé vaše zaváhání, každou vaši chybu. V Naughty Dog se měli soustředit na emoce a prezentaci drsného post-apokalyptického světa. Nepřátelé často truchlí po zesnulých a volají jejich jména, což ve vás má vyvolat pocit provinění. To samé se děje u psů. Každý pes má jméno a páníček bude jeho ztrátu oplakávat.

Co se brutality týče, Mathew ji přirovnává k opravdu brutálnímu survival hororu Manhunt, který vytvořilo studio Rockstar Games v roce 2003. Sám redaktor je zvědav, jak obtížnost změní Grounded mód. Ten má být do hry přidán později a být ještě těžší.

Než se rozloučíme, mám pro vás ještě závěrečný deníček z vývoje. Naughty Dog nám tentokrát poodhalí prostředí ve hře a jeho rozmanitost. S komentářem Neila Druckmanna (Game Director) či Halley Gross (Lead Narrative) se dozvíte, proč a jak jsou různá prostředí ve hře nebezpečná či naopak bezpečná. Ve videu je také ukázáno poměrně velké množství „concept art“ vizualizací, které používali vývojáři ze studia Naughty Dog při vývoji tohoto dosud největšího světa, jaký kdy ve své bohaté historii vytvořili. Při jeho návrhu dbali na to, aby hráči často neviděli hrozbu před sebou, například řeky, počasí, skalní útesy nebo slepé rohy. 

Dostalo se také na město Jackson a jeho malou komunitu lidí se smyslem pro rodinu. Lidé v této komunitě se snaží žít vlastním životem, nemyslet na nebezpečí venku a zabíjení lidí a nakažených. Seattle je velmi odlišný. Město je spíše válečnou zónou. O kontrolu nad oblastí bojují různé frakce, které ji chtějí získat pro sebe a žít v oblasti bohaté na zdroje s bujnou vegetací a divokou zvěstí. Na Pacifickém severozápadě totiž často a hodně prší, což je pro vegetaci velmi vhodné.

Jednou z frakcí, kterou v Seattlu potkáte, je Washingtonská lidová fronta, jež porazila armádu a proměnila se v militaristickou frakci, která je velmi dobře vybavena. Serafité jsou zase náboženskou frakcí a při boji se skrývají a využívají luky nebo velká kladiva

Deníček má české titulky. The Last of Us: Part 2 vyjde 19. 6. 2020 s českými titulky exkluzivně na PlayStation 4.