Aktualizace: Hráči vyhráli! Sony ruší požadavek na PSN účet u PC verze Helldivers 2. Více v našem novém článku.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Společnost Sony odstranila Helldivers 2 z nabídky Steamu ve 177 zemích světa, kde není dostupná služba PlayStation Network. Je to z důvodu toho, že právě účet PSN bude nově vyžadován pro hraní této oblíbené kooperativní akce od studia Arrowhead.

Vývojáři novou podmínku oznámili koncem tohoto pracovního týdne. Od té doby se hráči bouří a nechápou nutnost založit si PSN účet kvůli tomu, aby mohli na Steamu hrát Helldivers 2. Noví hráči budou muset své účty propojit už zítra, zatímco stávající komunita má čas do 4. 6. 2024.

Helldivers 2 se přestalo prodávat například v celé Africe, Bosně a Hercegovině, Arménii, Albánii, Moldavsku, Černé Hoře, na Jamajce, stejně tak na Antarktidě nebo v zámořských územích Velké Británie a USA. Hráči z těchto zemí nechápou rozhodnutí Sony a hlasitě ho kritizují. Není totiž jasné, zda se tyto hráči budou moci za měsíc zapojit do bitvy a pokračovat v hraní. Někteří z nich mají v Helldivers 2 nahráno více než 100 hodin.

Pokud Sony těmto hráčům zamezí v hraní, očekává se, že Valve umožní vrácení peněz všem. To je obvykle podmíněno tím, aby dotyčný neměl nahráno více než dvě hodiny a produkt byl zakoupen nejdéle před čtrnácti dny. V případě Helldivers 2 se ale podmínka s PSN účtem dostává do hry až nyní, hra je přitom na trhu od 8. 2. 2024. Naštěstí se objevují první pozitivní informace, že Valve peníze vrací.

Hráči přes review bombing poukazují na to, že jednání Sony je špatné a změna podmínek úplně mimo. Výsledkem jsou extrémně záporné uživatelské recenze. Od čtvrtečního večera do nedělního odpoledne bylo napsáno více než 144 tisíc negativních recenzí na Steamu. Někteří obviňují Sony ze lží a poukazují na rok 2022, kdy Sony na stránce podpory uvedla, že PC hráči se nebudou muset přihlašovat do PlayStation Network. V té době mělo jít o volitelnou možnost. Později byla tato stránka v tichosti změněna a v současné době obsahuje slůvko mohou; některé hry PlayStationu mohou vyžadovat přihlášení do PSN. Mimochodem, česká verze nadále uvádí, že „přihlášení do služby PSN při hraní hry pro konzoli PlayStation na počítači je volitelné“.

Proč to Sony dělá? Oficiálním zdůvodněním je možnost úderněji banovat podvodníky a chránit ty, co hrají podle pravidel. Současně vzniká právo na odvolání proti zákazu. Zdá se ale, že Sony chce využít úspěchu Helldivers 2 a přidat tyhle hráče mezi aktivní uživatele PlayStation Network. A to navzdory tomu, že spoustu hráčů naštve.