Verze 5.0 pro hru Genshin Impact vychází 28. srpna/augusta. Tato aktualizace přidává spoustu novinek. Zcela nový region, pokračování hlavní dějové linky, tři nové postavy a spousta odměn jak pro nové, tak i stávající hráče. Pojďme se na jednotlivé novinky detailně podívat.

NOVÝ REGION

Příběh Genshinu pokračuje v zemi ohně a války, Natlanu. Lidé v regionu jsou rozdělení do několika kmenů a každý z nich má vlastní zvíře, sauriana. Hráči si budou moct vypůjčit jejich schopnosti, a to jim usnadní průzkum nových lokací.

Z odhalených snímků se zdá, že Natlan je velice pestrý a barevný. Terén této země není jednoduchá rovinka, nýbrž se zde nachází plno hor a jeskyň. Spoléhá na to, že sauriani budou mít opravdu své využití a nebudou jen malým doplňkem, který vlastně nebude potřeba. Jeden z nich například umožňuje přitahovat se na nejrůznější body po mapě, druhý zase vyšplhat jakoukoliv horu.

POSTAVY

První odhalenou postavou ve Special Program streamu byla čtyřhvězdičková Kachina. Mezi její schopnosti patří ovládnutí speciálního vrtáku, se kterým může jednoduše lézt po skalách a horách. Příjemným překvapením také bylo, že ji bude možné získat zdarma v určité části hlavního příběhu Natlanu.

Mualani je pětihvězdičková milovnice surfování a plavání, čemuž se nedá divit, když si může vyvolat menšího žraloka, aby na něm přeplavala řeku. Nejedná se pouze o „dopravní prostředek“ po vodě, ale lze ho použít na souši, a dokonce i v boji!

Třetí odhalenou postavu je Kinich, také je ohodnocen pěti hvězdičkami. Ten má speciálního malého 2D společníka, podobající se drakovi. Schopnosti Kiniche velmi usnadní průzkum po celém světa Teyvat. Dokáže se rychle přesouvat a přitahovat se ve vzduchu. Jeho herní styl lze přirovnat k Ricu Rodriguezovi ze série Just Cause. Každou chvíli se přitahuje a zaútočí neznámo odkud.

PŘÁNÍ

Přání je systém na získávání postav a zbraní v Genshin Impactu, jedná se o gacha mechaniku, popřípadě losování, ve kterém lze získat zbraně a postavy od tříhvězdičkové vzácnosti až po pěti. Tato funkce obdrží několik aktualizací.

Jedna z obrovských novinek je, že od verze 5.0 bude možné si vybrat jednou ročně jakoukoliv pětihvězdičkovou postavu z tzv. „standardního“ přání.

Následně bude upraveno, jak funguje získávání pětihvězdičkových zbraní. Aby hráč měl garantovanou tu, kterou si vybral, musel získat dvě jiné. Toto číslo bylo sníženo na jednu.

Jedna z nejhorších funkcí na Genshin Impact je 50/50. Pro vysvětlení, když někdo utratí své primogemy za postavu, zjednodušeně má 50 % šanci, že dostane tu, kterou nechce. Toto se bude zčásti měnit. Od verze 5.0 k „fifty-fifty“ se přidá další prvek, který umožní zaručit, že hráč získá danou postavu, kterou si přeje. Jak přesně toto bude fungovat, není známo. Vývojáři slíbili, že v blízké době se ozvou s dalšími informacemi.

Jako každou verzi, tvůrci předčasně na streamu odhalili jací „bojovníci“ půjdou v následující aktualizaci získat.

V první polovině verze 5.0 bude možné si pořídit pětihvězdičkové postavy Kaedehara Kazuha (pocestný samuraj elementu anemo) a Mualani (element hydro), ty bude doprovázet čtyřhvězdičková Kachina (element geo). Ve druhé půlce zase Raiden Shogun (bohyně regionu Inazuma, electro) a Kinich (dendro), tato dvojice je také ohodnocena pěti hvězdami.

ČTVRTÝ ROK GENSHINU

Čtvrté narozeniny Genshinu vývojáři oslaví tak, že dají své komunitě dárečky. Kromě nového mazlíčka, se lze těšit na 10Intertwined Fate“, které lze použít na limitovaná přání, a 1 600 primogemů, což je prémiová měna. Odměny doplňují další drobnosti, jako například věci na vylepšování postav a herní peníze, zvané mora, které je hlavní platidlo, uznávané po celém světě Teyvat. 

NOVÁ ÚROVEŇ SVĚTA

Vývojáři přidávají nový „World Level“ od úrovně hráčského účtu 58. Po splnění tohoto požadavku a dokončení speciálního úkolu se zvedne celková obtížnost veškerých nepřátel po celém Teyvatu až o deset úrovní. A na vyšší obtížnost se váže lepší loot z nepřátel!

ARTEFAKTY

Jeden z nejdůležitějších aspektů Genshin Impact jsou artefakty. I ty se dočkají velké aktualizace. Každý soubor artefaktů má jiný efekt a mohou přinést postavám velké vylepšení v boji.

Jedna ze změn je možnost vyrábět osm setů nových artefaktů. Přesněji se jedná o sady Deepwood Memories, Gilded Dreams, Desert Pavilion Chronicle, Flower of Paradise Lost, Nymph's Dream, Vourukasha's Glow, Marechaussee Hunter a v neposlední řadě Golden Troupe, který zvedá poškození elementárních dovedností. 

Další novinkou je funkce vyrábění artefaktů podle vlastního gusta. Do hry přibude speciální předmět, který umožní si vybrat hlavní a dva vedlejší staty pro onen artefakt. Ale pozor. Tato věcička se zdá být velice omezená a nebude ji možné získávat v hojných počtech.

Poslední velkou úpravou je doslovná recyklace. Špatné artefakty bude možné vyměnit za materiál, který umožní vylepšovat jejich úroveň ve velkém počtu.

BATTLE PASS

I Battle Pass se dočká několika úprav. První z nich umožní za každou pátou úroveň získat pergameny, které slouží k vylepšování talentů postav. Vždycky bylo možné si vybrat pouze ty z posledního regionu, od verze 5.0 se tato funkce upraví a bude možné si vybrat jakoukoliv knihu si hráč zamane. Druhou odhalenou změnou bude přidání odměny za 26. úroveň. Zde se bude nacházet speciální předmět pro výrobu vlastního artefaktu.

ZÁVĚR

Kdybych měl shrnout celý obsah streamu, tak jsem nad míru spokojený. Překvapení tam bylo několik. Natlan vypadá úžasně, jeho terén není jednoduchá rovinka, tudíž při prozkoumávání poskytne i nějakou výzvu. Prostředí je velmi barevné a působí nádherně. Nejedná se jen o jednoduchou poušť. Z artistického hlediska jsem překvapený, jakým směrem se Natlan vydal, ale nemohu se ho dočkat. 

Nejvíce mě dostala hudba! Jak mají producenti streamu zvykem, ke konci vysílání Special Program, ve kterém představují nový region, vždy ukážou hráčům živé vystoupení, aby se lidé mohli pokochat s čím hudebníci z HoYo-MiX přišli. Jakmile jsem slyšel dva odhalené kousky, na chvíli jsem cítil, jak kdybych nebyl doma za klávesnicí, ale kdybych byl ve světě Teyvatu a bojoval s nově přidaným bossem. Nehorázně se těším, až ve hře uslyším a rozpoznám úseky hudby (příznačné motivy) v jiném podání, než nám ukázali, jak mají skladatelé HoYo-MiXu v oblibě.

CO JE VLASTNĚ GENSHIN IMPACT?

Genshin Impact je free-to-play fantasy akční RPG, ve kterém je hlavním úkolem najít sourozence, který zmizel. Při průzkumu velkého stylizovaného anime světa bude hráče doprovázet několik postav, se kterými lze bojovat bok po boku. Každá z nich má unikátní schopnosti a jeden ze sedmi elementů, který je možné kombinovat pro určité reakce. Například pro zmrazení nepřátel je potřeba element vody a ledu. Bojový systém je poměrně jednoduchý na pochopení, ovšem jeho ovládnutí na sto procent potřebuje trochu umu. Hra také disponuje úžasným příběhem, a ještě úžasnějším soundtrackem, které se s každou aktualizací rozvíjí. 

Genshin Impact si můžete zahrát na PC, PlayStationu 5, PlayStationu 4, Androidu a iOS.