Federální obchodní komise ve Spojených státech amerických (FTC) oficiálně požádala o dočasný soudní zákaz, aby zabránila fúzi Microsoftu s Activisionem Blizzard v hodnotě téměř 69 miliard dolarů. Jde o reakci na neoficiální zprávy, že společnosti zvažují uzavření akvizice navzdory probíhajícímu správnímu řízení ve Velké Británii.

„Microsoft a Activision Blizzard v minulosti prohlásili, že nemohou uzavřít obchod kvůli antimonopolním přezkumům transakce v jiných jurisdikcích,“ uvedl mluvčí FTC. „Společnosti však neposkytly záruky, že na tomto stanovisku setrvají. Vzhledem k tomu a k veřejným zprávám, že Microsoft a Activision Blizzard zvažují uzavření transakce v nejbližší době, jsme podali žádost o dočasný soudní zákaz, abychom jim zabránili v uzavření transakce, dokud bude probíhat posuzování.“

Ve Velké Británii se začne transakce posuzovat u soudu v týdnu od 24. 7. letošního roku, zatímco se zástupci FTC se technologický gigant a vydavatel Call of Duty sejdou u slyšení 2. 8.

Microsoft žádost o dočasné soudní zablokování akvizice vítá, protože se případ posouvá k federálnímu soudu. To by mělo celý právní proces urychlit. Podobně se vyjádřil i Bobby Kotick, šéf Activisionu Blizzard.

Připomeňme, že v poslední době několik amerických politiků tlačilo na FTC, aby úředníci šli Microsoftu z cesty a nebrzdili transakci. S tím ale úřad nesouhlasil. Podobně vystupují také britští politici, kteří se obávají, aby Microsoft nepřestal investovat do jejich trhu, včetně britského premiéra. Už dříve transakci schválila Evropská komise.