Federální obchodní komise (FTC) ustoupila a zdá se, že se vzdala snahy zablokovat akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft za rekordních 68,7 miliardy dolarů. Američtí úředníci pozastavili správní řízení, které mělo být projednáno 2. 8. před federálním soudem.

FTC bojovala na dvou frontách. Už na konci loňského roku podala tuto žalobu, soud měl začít v srpnu. Mezitím se dvakrát neúspěšně snažila o dočasné pozastavení spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty, Diabla, Overwatch či World of Warcraftu. Prý z důvodu toho, že se objevovaly informace o záměru Microsoftu uzavřít akvizici před začátkem soudu.

Co teď? FTC může podat žalobu znovu, nebo se s Microsoftem dohodne. Odborníci se shodují na tom, že regulační orgán má velmi malou šanci vyhrát případ proti Microsoftu a Activisionu Blizzard. Navíc členové Kongresu nedávno vyzvali FTC, aby přestala fúzi napadat.

Pokud se už nic nestane, tak akvizice je ve Spojených státech vyřešena. Minimálně nikdo tady v současné době nebrání ve spojení. Pozornost se nyní soustředí na britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA). Ten má v dohledné době od Microsoftu a Activisionu Blizzard obdržet nové návrhy. Ty mají řešit obavy úředníků ohledně cloudového hraní. Objevily se neoficiální zprávy o tom, že Microsoft zvažuje licencovat část svého cloudového herního byznysu ve Velké Británii jiné firmě.

Společnosti Microsoft a Activision Blizzard se nedávno dohodly na prodloužení termínu. Na dokončení akvizice mají čas od 18. 10. 2023. CMA má rozhodnout nejpozději do 29. 8. 2023. Pokud by tedy došlo k nějakým nesrovnalostem/problémům, mají firmy ještě dostatek času.

Historickou akvizici dříve schválilo 40 trhů, včetně Evropské unie a Japonska. Nedávno také došlo k podepsání smlouvy, která zaručuje, že Call of Duty bude na konzole PlayStation vycházet minimálně po dobu 10 let.