Dnes ráno vypršel termín, kdy Microsoft měl koupit Activision Blizzard. V době, kdy čekáme na další zprávy o tom, zda se společnosti dohodly na prodloužení lhůty, přicházejí další informace ze Spojených států amerických.

Žaloba „PlayStation hráčů“ neuspěla. Nejvyšší soud zamítl žádost o mimořádný soudní příkaz, který podala skupina deseti hráčů ve snaze zabránit Microsoftu koupit Activision Blizzard. Už dříve ho zamítl devátý odvolací obvod. Základ žaloby byl postaven na snaze ukázat, že spotřebitelům hrozí ztráta nebo škoda v důsledku fúze, jež má dle nich podstatně snížit konkurenci na herním trhu.

Podobně neuspěla minulý týden Federální obchodní komise (FTC). Tu nově vyzvalo 22 republikánů ze Sněmovny reprezentantů, aby upustila od probíhajícího právního sporu s Microsoftem. Dopis byl adresován předsedkyni FTC Lině Khanové a komisařům Slaughterovi a Bedoyovi. Republikáni chtějí, aby se úřad vrátil ke své dlouhé historii rozumného a na spotřebitele orientovaného prosazování antimonopolních pravidel.

„Případ FTC proti akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft je posledním z řady kroků, které mají zjevně za cíl bránit legitimním fúzím a akvizicím. Přitom ignorují desetiletí ustálené praxe FTC napříč republikánskými i demokratickými administrativami,“ píše se v dopise. „Namísto ochrany hospodářské soutěže, jak to zamýšlel Kongres, FTC vynakládá prostředky daňových poplatníků na zablokování transakce, která slibuje rozšíření výběru pro spotřebitele a izolaci dominantní zahraniční společnosti od konkurence.“

Jsou to další dvě dobré zprávy pro Microsoft. Fanoušci mezitím čekají na informace o tom, jak to bude teď dál. Microsoft měl Activision Blizzard koupit do včerejšího dne. Dnes už by původní dohoda platit neměla. Nicméně právníci na akvizice a různé zdroje se přiklánějí k tomu, že se obě strany dohodnou na prodloužení termínu, aniž by Microsoft musel platit pokutu 3 miliardy dolarů. Jiní analytici upozorňují na Bobbyho Koticka. Generální ředitel Activisionu Blizzard by mohl využít toho, že akce AB jsou nyní hodnotnější než před více než rokem a mohl by po Microsoftu chtít více peněz. Dle akcií má Activision Blizzard nyní hodnotu téměř 73 miliard dolarů a americký gigant kupuje společnost za 68,7 miliardy dolarů. Včera se dařilo také akciím Microsoftu. Ty poskočily o více než 5 %.

V pondělí proběhla konference Odvolacího soudu pro hospodářskou soutěž (CAT) ve Velké Británii. Soudce si vyslechl návrhy Microsoftu i Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) a předběžně souhlasil s dvouměsíčním přerušením soudního řízení. Všechny strany tak mají dva měsíce na to, aby se dohodly.