Na spojení Fortnite a Star Wars došlo v předchozích letech už mnohokrát, ale snad nikdy nebylo tak rozsáhlé. Při příležitosti oficiálního Star Wars dne, který každý rok připadá na 4. května/mája (May the 4th), dojde už zítra, tedy 3. května/mája 2024, k tematickému rozšíření všech aktuálně relevantních a podporovaných částí hry.

Největší nálož čeká LEGO Fortnite, v němž se objeví nový ostrov, na kterém havaruje imperiální hvězdný destruktor. A kde je Impérium, tam jsou i povstalci, takže v kostičkované části Fortnite dostanete možnost pomoci se stavbou povstaleckého tábora. Ten může mít až 10. úroveň a této úrovně lze dosáhnout při plnění různých úkolů, které zahrnují stavbu budov nebo shánění zdrojů. Nejen v rámci úkolů se vám pak může hodit nová výbava, která zahrnuje makrohled, kuši, blaster DL-44, blasterovou pušku E-11, termální detonátor a samozřejmě světelný meč. Při výrobě určitě využijete povstalecký pracovní stůl (Rebel Workbench).

Recept na výrobu většiny předmětů odemknete po přidání příslušných materiálů, jmenovitě duraoceli a plastoidu, zatímco světelný meč dostanete v rámci vylepšování povstaleckého tábora. Následně můžete získat více mečů, ale vždy platí, že po použití této ikonické zbraně je třeba nějakou dobu počkat, než bude znovu připravená k boji, protože je prý zkrátka příliš silná.

Při hraní budete také moci odemykat různé odměny v rámci Battle Passu s názvem LEGO Pass: Rebel Adventure. Ten má jako vždy bezplatnou i placenou část, mezi odměnami zpravidla najdete dodatečné budovy a balíky dekorací a za zakoupení přístupu k placené větvi za 1400 V-Bucks získáte ihned skin Chewbaccy, který je možné použít nejen v LEGO Fortnite, ale i v ostatních oblastech hry. Některé dříve dostupné skiny se navíc dočkají své LEGO varianty, třeba Darth Vader, Mandalorian nebo Krrsantan.

Dobrou zprávou je, že obsah inspirovaný ságou Star Wars, který zítra rozšíří LEGO Fortnite, ve hře zůstane i do budoucna. Pouze Battle Pass je časově omezený a na odemykání jednotlivých odměn budete mít čas do 23. července/júla 2024. Zajímavé však je, že tvůrci na oficiálním webu zdůrazňují, že ani obsah Battle Passu, ani skin Chewbaccy není exkluzivitou nového LEGO Passu. Existuje tedy možnost, že si vše budete moci časem koupit ve Fortnite Shopu standardním způsobem.

Do Battle Royale módu se pak vrátí imperiální stanoviště a základna Dartha Vadera a jeho stormtrooperů, takže bude možné během zápasu opět získat a použít Vaderův světelný meč (pokud ho sejmete) a blasterovou pušku E-11. Nově bude také možné zachránit Chewbaccu, načež se k vám věrný společník Hana Sola přidá a předá vám svou kuši. Kuši (Bowcaster), která může střílet jednotlivé projektily nebo silnou výbušnou střelu, však bude možné zároveň najít v imperiálních bednách podobně jako E-11. A pokud splníte 10 nových questů spojených s oficiálním dnem Star Wars, dostanete AWR Pack Back Bling. Questy budou dostupné ve dvou vlnách, a to 3. a 9. května/mája, a čas na jejich splnění budete mít do 14. 5.

O Star Wars nebudou ochuzeni ani příznivci Fortnite Festivalu, v němž se objeví prostředí inspirované kantýnou ve městě Mos Eisley na písečné planetě Tatooine. I zde budou přitom dostupné tematické questy, na jejichž splnění budete mít čas do 14. května/mája a jež vám po splnění sedmi úkolů zajistí přístup k obdobě kytary ve formě sedmistrunného Halliksetu (Seven-string Hallikset Guitar).

Ve dvou sériích tematických questů, které bude pro změnu možné plnit až do 20. května/mája, si budete navíc moci odemknout nové kosmetické předměty pro Rocket Racing. Konkrétně jde o Energy Binders Trail (tu získáte za splnění 14 Star Wars questů), dále Anakin’s Podracer Decal (za splnění čtyř May The Fourth questů) a Darth Maul Decal (za splnění osmi May The Fourth questů).

Nové kosmetické předměty se nepřekvapivě objeví také ve Fortnite Shopu. Po vydání zítřejší aktualizace si tak budete moci koupit skiny Luka Skywalkera při výcviku na planetě Dagobah, Landa Calrissiana a AWR Troopera, přičemž všechny tři skiny mají svou LEGO variantu. Tato informace mě přitom zprvu zarazila, protože o nějakém AWR Trooperovi jsem nikdy neslyšel, přestože produkty se značkou Star Wars konzumuji v možná až nezdravé míře. Obrázek LEGO varianty skinu ale vše vysvětluje. Ve skutečnosti se jedná o Death Troopera, kterého můžete znát třeba z filmu Rogue One: Star Wars Story, ze hry Star Wars: Battlefront 2 (2017) nebo z různých animovaných seriálů. Ke změně jeho označení došlo nejspíš proto, že ve Fortnite přísně vzato neexistuje smrt (death).

S kosmetickými předměty dostupnými ve Fortnite shopu jsme každopádně ještě neskončili. Společnost Epic Games láká i na Beskar Bundle, jenž obsahuje Beskar Car Body a dalších 9 kosmetických položek. Obsah tohoto balíčku bude možné používat nejen napříč těmi částmi Fortnite, v nichž se vyskytují vozidla, ale i v Rocket League. V prostředí Fortnite Festivalu i jinde se zase může hodit sada Endorian Drum Kit, hudební nástroj Nalargon Keytar nebo slavný song, který hraje při návštěvě kantýny v Mos Eisley ve filmu Star Wars: Nová naděje („Cantina Band“ [a.k.a. „Mad About Me“] Jam Track).