Ať už na Fortnite a Epic Games máte jakýkoliv názor, tak tohle byste měli ocenit. Battle royale akce na humanitární pomoc Ukrajině od hráčů vybrala celkem 144 milionů dolarů.

3,2 miliardy korun se vybralo za dva týdny pouze ze zisků mikrotransakcí od hráčů, tedy za kosmetické věci, Battle Pass a další maličkosti do Fortnite.

Žádná soukromá společnost se v humanitární pomoci podobné částce ani nepřiblížila. Epic dokonce překonal dary z některých zemí, včetně České republiky, která podle dostupných informací věnovala 66 milionů dolarů na pomoc ukrajinským uprchlíkům a dalších 13,2 milionu dolarů na humanitární pomoc civilistům, kteří se stále nacházejí na Ukrajině. Tady ale nesmíme zapomenout také na vojenskou pomoc v podobě munice a dalších věcí, stejně tak na pomoc uprchlíkům přímo u nás.

Co se společností týče, tak například Meta (Facebook) věnovala 15 milionů dolarů, 10 milionů dolarů věnoval Amazon a dalších přibližně 6 milionů dolarů Samsung. Některé dary ale není možné finančně vyčíslit, například společnost SpaceX Elona Muska nabídla svůj systém Starlink.

K iniciativě Fortnite se hned na začátku přidal Microsoft s Xboxem, který věnoval peníze, které hráči ve Fortnite utratili přes Microsoft Store, respektive Xbox Live.

Vybrané peníze budou rozděleny charitativním organizacím Direct Relief, UNICEF, UNWFP (Světový potravinový program OSN), UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) a World Central Kitchen. Peníze budou použity na jídlo, bydlení nebo lékařskou péči.