Startovní hry pro PlayStation 5 od vývojových týmů Sony nespustíte na PlayStationu 4. S informací přišel dobře informovaný Jason Schreier z Kotaku. Podle informací novináře se japonská společnost zaměřuje na hry pro novou generaci a první tituly vytvořené pro konzoli nebudou fungovat na předešlé generaci.

Jít má pouze o tituly přímo od Sony, o nichž v současné době nic oficiálně nevíme. Jednou z nich by ale měla být nová hra od studia Bluepoint Games, které má za sebou Uncharted: The Nathan Drake Collection, Gravity Rush Remastered nebo znovuzrozený Shadow of the Colossus. Oproti tomu third-party hry bude možné spustit na obou generacích PlayStationu, včetně vlajkových lodí Ubisoftu v podobě Watch Dogs Legion a nového Assassin's Creed.

Vypadá to, že Sony se chce tímto způsobem postarat o rychlejší přechod hráčů z PS4 na PlayStation 5. Otázkou je, zda tento přístup nenaštve majitele PS4, kteří budou postaveni před hotovou věc a nedostanou moc na výběr. Na druhou stranu se takhle vývojáři mohou soustředit pouze na jednu platformu a z next-genu vyždímat maximum.

Tvůrci her už mají vývojovou verzi PS5, tzv. devkit se od finálního produktu značně liší

To je možná i důvod, proč The Last of Us Part II a Ghost of Tsushima vyjdou ještě před koncem roku 2020 na PS4, zatímco ty další už budou jen na PS5, včetně spekulovaného pokračování Horizon Zero Dawn, Spider-Man 2, nového God of War nebo dalších závodů Gran Turismo.

Otázkou ještě zůstává počet dostupných kusů konzole v den vydání. Pokud Sony koncem příštího roku uvedete na trh PlayStation 5 s několika TOP hrami, které nebudou fungovat na PS4, tak by lehce mohlo dojít na situaci, kdy hráči budou muset čekat na další várku konzolí. Zejména potom na méně lukrativních trzích, včetně České a Slovenské republiky. Podobně to dopadlo i při uvedení PS4 na trh – ta měla exkluzivity v podobě střílečky Killzone Shadow Fall, plošinovky Knack a old-school akce Resogun.

Zajímavá je situace u konkurenčního Microsoft. Ten už dříve potvrdil, že Halo Infinite, které je startovním titulem Xboxu Scarlett (pracovní označení) vyjde současně i na Xbox One a PC s Windows 10.

PlayStation 5 Pro v plánech Sony?

Zdá se, že Sony hodlá zopakovat strategii s vydáním silnější verze své konzole. Na takzvané Pro by mohlo dojít i u PlayStationu 5. Alespoň to naznačil Masayasu Ito. V komentáři pro Game Informer řekl, že tradiční cyklus na 7 až 10 let není životaschopný. Konzole totiž nedokážou držet krok s rychlým vývojem technologií, což lze řešit pouze pomocí výkonnějšího modelu v polovině cyklu konzole.

Podle slov inženýra by v roce 2023 nebo 2024 mohla spatřit světlo světa PlayStation 5 Pro, pokud se Sony bude držet názvu ze současné generace.

Přečtěte si více informací o PS5: