Vydavatelé a vývojáři soustředící se na hry s loot boxy mohou mít v budoucnu velké problémy. Po omezení v Belgii a Nizozemsku přichází na scénu 20 spotřebitelských skupin z 18 evropských zemí. Společně podnikají koordinovanou akci a obracejí se na úřady s žádostí o regulaci loot boxů.

Tyto organizace podporují novou zprávu Norské rady spotřebitelů (NCC) nazvanou Insert Coin: How the Gaming Industry Exploits Consumers Using Loot Boxes. Úkolem všech zapojených je prosadit řadu opatření, včetně zákazu klamavého designu, dodatečné ochrany nezletilých a transparentnosti transakcí.

NCC ve zprávě obviňuje videoherní firmy z vykořisťování spotřebitelů pomocí mechanismů, které jsou podle ní „predátorské“ a „podporují závislost“.

Dotyčný dokument má 59 stran a objevují se v něm hry FIFA 22 a Raid: Shadow Legends, které společně s dalšími mají využívat široký arzenál triků, které mají spotřebitele přimět k utracení co nejvíce času a peněz a zneužívají spotřebitele, kteří doufají, že získají odměnu, přestože šance a pravděpodobnost, že se tak stane, je mizivá.

Skupiny zastupují spotřebitele v Rakousku, Bulharsku, České republice, Dánsku, Francii, Německu, Řecku, Islandu, Itálii, Lotyšsku, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku. Vše koordinuje NCC, která vede kampaň společně s Evropskou spotřebitelskou organizací v Bruselu.

Nedávno jsme vás informovali, že kvůli omezení loot boxů nebude Diablo Immortal dostupné v Belgii a Nizozemsku.