Hráčská komunita kolem hry Minecraft je, dá se říct… neuvěřitelná. Tam, kde jeden vidí kostičky, divnou grafiku a absolutně nelogickou gravitaci hlíny, jiní vidí malířské plátno, které jen čeká na to, až na něm šikovný umělec začne tvořit své mistrovské dílo. Přesně díky těmto talentům dnes najdeme v této hře o kostičkách úplně, ale úplně všechno. Od malebné středověké vesničky, přes počítač až po plně funkční minihry, které jsou dodnes velmi populární.

Mezi jednu takovou dechberoucí tvorbu patří nedávno vytvořený mod ve stylu střílečky DOOM z roku 2016 s prvky Doom Eternal, Doomed: Demons of the Nether. Autorem této mapy je Sibogy, který na tvorbě celého tohoto ambiciózního projektu strávil necelé dva roky a investoval do něj téměř 1200 hodin čistého času. Celá mapa sice není kompletní předělávkou Dooma tak, jak ho známe, ale rozhodně není chudší o dobrý pocit, který přijde potom, co zmasakrujete hordy pekelných netvorů.

Pokud očekáváte prachobyčejné tunely, nějaký slime block, na který skočíte a vystřelí vás do oblak, sem tam kus netheritu a oheň, tak nemůžete být na větším omylu. Připravte se na poměrně dost věrnou kopii čtyř levelů přenesených do Minecraftu, tunu akce, rychlého rozhodování a neustálý hlad po střelivu. Jednotlivé úrovně snadno poznáte, uličky, kterými kráčíte, jsou povědomé, a to nejen kvůli postavenému prostředí, ale díky pečlivě vytvořenému resource packu, který obyčejné kostičky přetváří na ocelové zdi, krvavé stopy, mříže a efektivně mění jejich tvar. Na mapě dokonce narazíte na zajímavé secrety, sběratelské předměty a různá vylepšení, takže jistý průzkum se vyplatí.

Mod jako takový nainstalujete velmi snadno. Stáhnete si balíček, v něm najdete mapu pro verzi 1.16.3., hodíte ho do „saves“ ve složce „.minecraft“ a v singleplayeru pak stačí kliknout na mapu DOOMED: Demons of the Nether a akce může začít. Tedy hned potom, co si hru pořádně nastavíte. K tomu slouží byť jednoduchý, zato ale působivý průvodce nastavením, který doporučujeme dodržet, protože jinak se vám může celkem snadno stát, že nebudete schopni přečíst ani jednu větu. Fanoušky klasického Dooma pak potěší možnost vybrat si, zda preferujete klasický vzhled zbraní, nebo jestli raději půjdete do boje proti normálnímu, či tzv. Doot Revenantovi. A samozřejmě nesmí chybět nastavení jednoduché, těžké a hardcore obtížnosti. Ta vám nic neodpustí a na splnění hry máte jeden pokus.

Pokud jste na to během nastavování zapomněli, pořád hrajete Minecraft. Proč to zmiňuji? Jelikož si tak nebudete připadat. Hned na úvod mapy se vám představí zajímavá animace, po krátké přestřelce naleznete brnění a tramtadá, je z vás Doomguy. Absolutně nemáte ponětí, zda v ruce držíte lopatku, luk nebo sněhovou kouli, protože všechny vaše zbraně jsou pečlivě předělané a odpovídají zbraním z Dooma (jen malý spoiler, dokonce budete mít k dispozici i Crucible z Doom Eternal). Nepřijdete ani o sbírání štítů, které se povalují snad všude, a nutné je hlídat si vaši zásobu nábojů a mít přesnou mušku, protože klasický headshot vydá za několik ran do jiných částí těla. K dispozici najdete léčící stanice a samozřejmě nesmíme zapomenout na motorovku, která je váš miláček a spasitel života.

Mimochodem, mysleli jste si, že když je to obyčejný kostičkovaný svět, že neexistuje dvojitý skok? Tak to jste na velkém omylu. Botičky na skákání budou váš největší kamarád, ale zároveň váš úhlavní nepřítel, protože si občas doopravdy dělají, co chtějí a jestli nejste rozený parkourista, který dokáže skákat tři bloky vysoko, přitom si obskočit sloup, udělat piruetu, posadit se na jeden neviditelný pixel a… dobře, to už možná trochu přeháníme, ale vážně, pokud jste nováčci v Minecraft parkuru, připravte si pevné nervy, jelikož občas jsou ty skoky docela dost pofidérní.

Aby bylo kouzlo iluze dokonalé a zapomněli jste, kterou hru to vlastně hrajete, je potřeba pořádný metalový nářez, který v bojových pasážích zažijete. Obecně veškeré zvuky jsou skvěle nahrazeny a podtrhují celkovou akční atmosféru. Samotná chůze po různých površích je jiná, motorovka řve a palba ze zbraní je věrná a slyšet ten uspokojivý zvuk, jak padnou vaši nepřátelé, je radost poslouchat.

Co ale je tou třešničkou na dortu pro tuhle modifikaci? Jsou to samotné animace, které svou komplexností udivují a je těžké věřit, že je toho Minecraft schopný. Cut-scény často přepínají pohled z první osoby a pohled namíří na vás, aby vám hra ukázala parádní animaci. Brány, dveře, mříže a portály se často posouvají a napodobují reálný pohyb. Nepřátelé působí děsivě a před některými byste nejraději vzali nohy na ramena.

Zkrátka, pokud si myslíte, že nevíte co si zahrát, Minecraft vás nebaví a Dooma znáte nazpaměť, zkuste tenhle mod a sami nám řekněte, zda se tento projekt povedl. Za nás ho můžeme doporučit a je to velmi zajímavé zpestření do obsáhlé knihovny výtvorů, co komunita dokáže vytvořit. A co vy? Máte nějakou oblíbenou mapu, stavěli jste vlastní nebo je něco, co byste rádi v tomto světě viděli? Pochlubte se v komentářích. 

A pokud chcete samotný mod vyzkoušet, stáhnout ho můžete zde.