Včerejší akce WWDC 2023, kterou pořádala společnost Apple, nám přinesla především detaily o VR headsetu Vision Pro. Nejde ale o jedinou novinku spojenou s hraním na platformách Applu. Dokazuje to výstup slavného designéra Hidea Kojimy, který během WWDC 2023 oznámil, že Death Stranding: Director's Cut míří na Mac.

Rozšířená verze Death Stranding od studia Kojima Productions, která vyšla v roce 2019 na PS5 a o rok později na PC, má podle Kojimových slov využít nejnovější technologie od Applu, mezi něž patří Apple silicon, Metal 3 nebo upscaling MetalFX, s nímž je možné dosáhnout pokročilejšího vizuálu. Proslulý designér také vyjádřil naději, že i ostatní herní tvůrci využijí výpočetní výkon, jenž tyto technologie nabízejí, k vytvoření revolučních a nových zážitků.

Nejzajímavější je ale oznámení, že aktuálně se pracuje na tom, aby i budoucí hry od Kojima Productions mohly vyjít na Mac. Kojima sice nic konkrétně nejmenoval, ale přirozeně se nabízí Death Stranding 2 jakožto jediný chystaný projekt studia, který byl detailněji představen. Oficiálně je zatím sice Death Stranding 2 ve vývoji jen ve verzi pro PlayStation 5, ale s ohledem na zkušenosti s prvním dílem a na fakt, že Kojima v minulosti nebyl vždy oddán jen konzolím od Sony, je nejspíš PC verze jen otázkou času. A nyní se šance, že Death Stranding 2 nezůstane navždy na PS5, výrazně zvýšila.

Jen škoda, že Kojimův výstup působil relativně rozpačitě. Celá prezentace na nás dělala vcelku sterilní dojem, což u Applu není nic neobvyklého, ale speciálně pasáž, v níž slavný designér vystoupil, působí, jako kdyby Kojima přišel do areálu firmy, odříkal několik předem připravených vět, strčil si do kapsy balík peněz a zase odešel. Samozřejmě ne každý musí být jako Geoff Keighley, moderátor a organizátor The Game Awards a Summer Game Festu, který každý Kojimův výstup bere jako událost desetiletí a kterého můžete potkat i při hraní Death Stranding. Ale pokud chce Apple působit dojmem, že mu na budoucnosti hraní na Macu záleží, asi by neměl s přítomností takové ikony zacházet jen jako s pouhou řadovou položkou na dlouhém seznamu věcí, které musí během prezentace zaznít.

V každém případě by se ale měli uživatelé Macu připravit na to, že je čeká možnost zažít na svém zařízení mírně řečeno zvláštní herní zážitek. Kojima sice neřekl, kdy přesně Death Stranding: Director's Cut pro Mac vyjde, ale dojde na něj někdy během letošního roku. Předobjednávky přes Mac App Store mají být spuštěny již brzy.