Samostatná verze multiplayerového survivalu DayZ od českého studia Bohemia Interactive, která vychází ze stejnojmenného modu pro Armu 2, pod nímž je podepsán designér Dean Hall, je tu s námi už 10 let. 16. prosince/decembra 2013 hra vyšla v rámci předběžného přístupu na Steamu, přičemž Early Access opustila o 5 let později. Dnes lze DayZ zařadit mezi jeden z nejúspěšnějších survivalů, který má na kontě více než 10 milionů prodaných kopií a kterému se zásluhou později vydaných verzí pro Xbox One a PlayStation 4 daří i na konzolích.

Při příležitosti 10. narozenin jsme se dočkali videa, jehož prostřednictvím tvůrci prezentují některé zajímavé statistiky a oslavují dlouhodobý zápal komunity. Nejdůležitější jsou ale poslední vteřiny videa. V nich můžeme vidět přeživšího známého jako Yellow King, který stojí na přistávací ploše. Přesněji řečeno na přistávací ploše, na níž sněží. Vše tudíž nasvědčuje tomu, že DayZ se někdy v budoucnu konečně dočká oficiální zimní mapy a sněhu.

Nutno podotknout, že na PC není sníh nic nového, a to zásluhou modů a řady uživatelských map, které se během let objevily. Na konzolích si je ale nezahrajete a oficiální mapy DayZ zahrnují pouze Černarus a Livonii, na nichž dosud nikdy nesněžilo. Přitom Adam "Sumrak" Franců, kreativní šéf DayZ z Bohemia Interactive, vytvořil úspěšnou uživatelskou zimní mapu ostrova Namalsk.

Dočkáme se tedy oficiální verze Namalsku, která bude dostupná i na konzolích? Možné to určitě je, zvlášť s ohledem na to, že sám Franců sdílí nové video na Twitteru za doprovodu slov „čekají nás vzrušující časy“ a emotikonu sněhové vločky. Přistávací plochu, na které ve videu stojí Yellow King, ale najdeme na území Černarusi, takže o něco pravděpodobnější je v tuto chvíli možnost, že nás čeká „pouze“ zimní verze základní mapy hry.

Koneckonců placené Creator DLC Global Mobilization - Cold War Germany od týmu Vertexmacht, kterým lze od roku 2019 rozšířit sesterskou Armu 3, nabízí nejen letní, ale i zimní variantu mapy Weferlingen. Takže jistý víceméně oficiální precedens už v rámci projektů Bohemia Interactive existuje. Ať už se ale dočkáme oficiální a multiplatformní verze Namalsku, nebo zimní Černarusi, sněhová nadílka do DayZ očividně tak jako tak přijde. Což by mohlo být nejzajímavější oživení hry za hodně dlouhou dobu.