Společnost Microsoft dnes odpoledne zveřejnila podrobnosti o nové generaci Xboxu. Kromě výpočetního výkonu 12 teraflopů s možností hrát hry až při 120fps a podpory hardwarově akcelerovaného ray tracingu bude součástí i zpětná kompatibilita se všemi hrami z Xboxu One (a vybranými hrami z Xboxu 360 a prvního Xboxu). Hráči si tak bez nutnosti zásahu vývojářů budou moci užít starší hry, které navíc poběží lépe a budou lépe vypadat. Phil Spencer konkrétně uvedl, že budou plynulejší (nebudou se sekat), rychleji se budou načítat, mít vyšší rozlišení a budou vizuálně působivější.

Netrvalo dlouho a polské studio CD Projekt RED potvrdilo, že Cyberpunk 2077 obdrží bezplatné vylepšení pro Xbox Series X. „Hráči by nikdy neměli být nuceni kupovat stejnou hru dvakrát nebo platit za upgrade,“ prohlásili vývojáři Zaklínače 3 a slíbili, že si vylepšení budou moci zdarma stáhnout všichni majitelé Xbox One verze Cyberpunku 2077.

Stejně bude postupovat Microsoft u svých first-party her a tuhle možnost nabízí všem vydavatelům a vývojářům. Je ale pouze na nich, zda připraví bezplatný upgrade své Xbox One hry. Tak uvidíme, zda to znamená konec různých remasterů. Vezměte si, že Grand Theft Auto V by Rockstar nevydal na Xbox One, ale pouze vylepšil Xbox 360 verzi…

Dá se předpokládat, že CD Projekt RED stejný krok učiní i u PlayStationu 5.

Cyberpunk 2077 vychází 17. 9. 2020 na Xbox One, PlayStation 4 a PC.