Cyberpunk. Cyberpunk. Ze všech stran slyšíme, že se blíží Cyberpunk, jak skvělé to bude a jaké novinky jsme se z letošní E3 konference byli schopni prozatím dozvědět. A my jsme za to, že těch novinek o Cyberpunku... jednoduše stále není dost, nýbrž když se týkají samotné hratelnosti.

Kolikrát jsme slyšeli, jak nějaká hra bude překypovat možnostmi, jak na každém rozhodnutí bude záležet, jak všechno bude neskutečně rozlehlé a zkrátka skvělé. Mnohokrát. Jenomže všichni víme, že CD Project RED je trochu něco jiného a je-li tu nějaké studio, kterému takovéto průpovídky a sliby věřit, jsou to pravděpodobně mezi většími studii právě oni. Potvrzení se totiž dočkala i možnost, že celou hru můžete projít bez jediného zabití a že na tom, jak s lidmi – ať už na vaší straně či s vašimi protivníky – budete zacházet, bude skutečně záležet. Samozřejmě to ale není tak jednoduché.

„Jedná se spíš o přístup hráče k celé hře,“ zmiňuje Pawel Sasko, hlavní designér, zahraničnímu portálu GameSpot. „Nicméně jsou tu případy, kde váš specifický čin bude mít přímý dopad. Je důležité, zda se někoho určitého rozhodnete pouze zmlátit nebo rovnou zlikvidovat, a tak dále. Ale například, procházíte-li misi v Grand Imperial Mallu (lokace v E3 2019 demu), kde zlikvidujete většinu gangu 40 Animals, ovšem pět z nich se rozhodnete ušetřit, to vyloženě přímý a okamžitý dopad samo sebou mít nebude.“ Neklesejte na mysli, zda někomu ukážete hlaveň nebo pěst, na tom nadále záleží, ale je samozřejmé, že hra nemůže počítat s každou NPC postavou. Ovšem nadále zde nalezneme momenty, kde se naše chování, které je analyzováno po celou dobu, projeví i v rámci pokračování příběhu.

Co nás ale utvrzuje v tom, že lze celou hru projít v takovém stylu Dishonored – tudíž bez jediného zabití? Hodinové demo totiž obsahovalo jednu z dalších misí, ovšem odehranou dvěma rozdílnými způsoby. První postavou byl Netrunner neboli hacker, který byl schopen přeprogramovat turrety ve svůj prospěch. Zároveň byl k vidění i samotný stealth, během kterého CD Project RED údajně jednoznačně naznačil, že budete moci celou hru odehrát právě bez nutnosti zabití. Můžete se plížit, hackovat, vyhnout se nejrůznějším bitkám. To ale samozřejmě nebude nic jednoduchého, jelikož kdokoli z nepřátel vás může kdykoli spatřit a každému může být poměrně jasné, co bude následovat. Jak takovou situaci ale vyřešíte, je už zase samozřejmě jenom na vás. Pro porovnání demo ukázka obsahovala průchod s ženskou postavou, která namísto různých high-tech vymožeností využívala především svou vlastní sílu, díky které zvládla například turretu téměř rozebrat na součástky.

Cyberpunk 2077 na E3 2019 jednoznačně stahuje veškerou svou pozornost na sebe. Se svou prezentací, na které se objevil i oblíbený Keanu Reeves jakožto jedna z hlavních postav, potěšili snad celý hráčský svět a celý sál provázelo jednoznačné nadšení – čemuž se snad ani nemůžeme divit, no ne? Nýbrž když se jednalo o jedno z nejpříjemnějších překvapení celé letošní E3. Jak také Microsoft a Xbox uvádí, udržet toto tajemství pod pokličkou až do finále nebylo vůbec nic jednoduchého.

Co nás tedy ve spojení se Cyberpunkem čeká dále? Těžko říci. Můžeme jenom odhadovat, zda se hodinové ukázky dočká i celá natěšená veřejnost, jako tomu bylo i u gamescomového dema. A v případě, že se CD Project RED k něčemu takovému neodhodlá, 16. duben 2020 tu bude určitě, co nevidět.