Kanadské studio Relic Entertainment ve spolupráci s vydavatelskou společností Sega uspořádalo dnes od sedmi hodin večer živé vysílání. Na něj jsme byli lákáni záběry mapy Středozemního moře a stylizací navozující atmosféru počátku 20. století. Později se přidaly dobové záběry, střelba a zvuky letadel.

Už prvotní záběry indikovaly, že bude řeč o válečné sérii Company of Heroes, ale nevěděli jsme přesně, zda se dočkáme oznámení nového dílu, případně dodatečného obsahu do osm let staré hry Company of Heroes 2 - poslední DLC dorazilo před čtyřmi roky. Divil bych se, kdyby šlo o rozšíření takto starého titulu, ale člověk nikdy neví, co si na něj vývojáři přichystají. Age of Empires 4, na němž Relic pracují v doprovodu Microsoftu, bylo kvůli zapojení Segy vyloučeno. Nehledě na to, že druhá světová válka je pro Age of Empires poněkud vzdálenější.

Nyní už víme, že se bez obav můžeme těšit na Company of Heroes 3. Populární válečná real-time strategie se tedy vrací, ale co nabídne?

Potvrdilo se zasazení do druhé světové války, konkrétně zažijeme invazi a vylodění v Itálii, která byla roku 1943 okupovaná Německem. Pozornost bude věnována také severní Africe.

Než se podíváme na detaily, nahoře je k vidění první trailer, má čtyři minuty a obsahuje české titulky.

„Vítej ve Středozemí – dech beroucím novém bojišti, které je plné příběhů, jež je teprve třeba odvyprávět. Střetni se se zuřivými nepřátelskými vojsky v italských průsmycích, na úchvatných pobřežních vyhlídkách a v rozlehlých pouštích severní Afriky. Nádherná grafika přináší autentická a nadmíru rozmanitá prostředí, která jsou navržena tak, aby tě udržela ve střehu.​“ píše Relic v tiskové zprávě.

Vývojáři lákají na novou dynamickou mapu kampaně, která přinese hratelnost ve stylu sandboxu. Ta umožní velet celému válečnému úsilí a zažít nebývalou úroveň strategických možností. Budete muset vytvořit důležité zásobovací linie a rozmístit zadní obranné linie, abyste zajistili svůj postup. Podniknete letecké a námořní údery, abyste oslabili a rozptýlili nepřátelské síly, nebo osvobodíte nedaleké město a vybudujete partyzánskou špionážní síť? Rozhodnutí je na vás.

„Vybírej si vojska a vylepšuj roty veteránů tak, aby vyhovovaly tvému stylu hraní. Volitelná možnost úplného pozastavení hry mezitím během her pro jednoho hráče dodává naprostou kontrolu nad tempem akce. Naplánuj si útoky a pak snadno zřetěz vražedně přesné akce, které ti v bitvě dodají výhody,“ pokračuje Relic představování hry.

Do toho se přidává zničitelné prostředí nové generace. V horských mapách bude potřeba použít odlišnou strategii než v přímořských městečkách, která nyní zásadně ovlivňují vertikální zorné pole jednotek (Pravý pohled). Pouštní pláně si budou žádat opatrný průzkum a troufalé manévry obrněných vozidel. Na této nové frontové linii jsou informace cennější než rychlost a chytré využívání terénu vám umožní zmást protivníky a vyhnat je z pole.

Vůbec poprvé budete moci v jedné kampani velet britským a americkým silám. Převezmete kontrolu nad novými ikonickými jednotkami, jako jsou speciální jednotky Gurkhas, tanky Chaffee a mnoho dalších, a připravíte se na osvobození Itálie ze spárů okupace Osy.

Company of Heroes 3 dále potěší největším počtem frakcí, který je v sérii dosud dostupný. Hra nabídne také největší vozový park v historii série: od ničivých protitankových vozidel po tajná průzkumná vozidla. Ultralehké pásové vozidlo Weasel, Nashorn ničící pancíře a lehký tank Chaffee – to je jen hrstka jednotek, které zde sehrají svůj debut. Chybět nebude vyprošťovací vozidlo Halftrack M3, které bude možné používat k opravám a krádežím opuštěných nepřátelských vozů.

Relic pro Company of Heroes 3 připravili novou a zcela volitelnou funkci Full Tactical Pause, která vám poskytne naprostou kontrolu nad tempem singleplayerových bitev. Během pauzy můžete vše zařadit do fronty - od příkazů k sestavení až po pohyby nebo schopnosti jednotek - a pak rozpoutat smrtelně přesnou hru a získat v bitvě výhodu.

Tvůrci uvádějí také řadu intenzivních misí, včetně nových dynamických typů skirmish misí.

“Pociť vražedný dopad každého minometného granátu a námořního ostřelování – a to díky nejmodernějšímu enginu Essence od studia Relic. Ve hře Company of Heroes 3 se každá lokace stává sandboxem, který lze kompletně zničit. To otevírá neomezené taktické možnosti hry pro tebe i tvé nepřátele,“ zástupci Relicu tvrdí, že v Company of Heroes 3 pocítíme akce jako ve filmu.

„Strhávej opevněné budovy na nepřátelské oddíly a staň se svědkem vylepšené mechaniky demolice, až budou vojáci čerstvé rozvaliny využívat jako svůj dynamický kryt. Senzační nové renderování a technologie částic FX vykreslují oheň, písek a kouř jako nikdy předtím. Vynikající nové animace vojáků společně s vylepšenou umělou inteligencí přinášejí na bojiště realistické reakce oddílů. Nová technologie enginu od studia Relic, optimalizovaná pro DirectX 12 a vícejádrové procesory, přinese filmovou akci, která se vyrovná jakémukoli hollywoodskému trháku.“

Kromě oznámení dnes na Steamu startuje testování pre-alfa verze. Zájemci se musejí zapojit do programu CoH-Development na oficiálních stránkách hry. Test se zaměřuje výhradně na singleplayerovou kampaň. Hráči začnou v italském pobřežním městě Neapol a budou si moci prakticky vyzkoušet některé z novinek, včetně zcela nové dynamické mapy kampaně.

Hra se bude testovat do 4. 8. letošního roku. Vývojáři chtějí takto získat potřebnou zpětnou vazbu.

Company of Heroes 3 vyjde koncem roku 2022 na PC. Potvrzeny byly české titulky.