Konečně došlo k dlouho avizovanému spuštění. Microsoft zpřístupnil Xbox Cloud Gaming všem členům služby Xbox Game Pass Ultimate. Současně došlo k výraznému hardwarovému vylepšení serverů, které jsou nyní postaveny na hardwaru Xboxu Series X, s cílem umožnit všem zájemcům zahrát si na všech možných zařízeních, včetně počítače a notebooku s Windows 10 a chytrých telefonech a tabletech s operačními systémy Android a iOS.

Mezi 22 podporovanými zeměmi nechybí Česká republika se Slovenskem.

Přečtěte si také: Nová značka od tvůrců Metra, doména pro Ghost of Ikishima, víra v nové Fable

Xbox Cloud Gaming má díky velkému upgradu umožnit rychlejší načítání a lepší výkon. Nicméně, streamování je omezeno na rozlišení 1080p a 60 snímcích za sekundu, aby Microsoft zajistil co nejnižší latenci a nejvyšší kvalitu zážitku na co největším počtu zařízení. Vizuální kvalita sice nebude stejná jako na Xboxu Series X, ale Microsoft slibuje řadu jiných vylepšení, která se netýkají grafiky.

Na počítačích s operačním systémem Windows můžete Cloud Gaming spustit prostřednictvím prohlížečů Edge a Google Chrome (zdá se, že fungují i jiné prohlížeče založené na Chromiu: například Brave). V důsledku zásad společnosti Apple musejí majitelé iOS spouštět Cloud Gaming přes prohlížeč Safari. Kromě toho funguje cloud v systému MacOS skrz prohlížeče Safari, Edge a Chromium.

„Vytváříme budoucnost, jež spojuje herní dědictví Xboxu a výkon Azure. Budoucnost, v níž nabídneme vysoce kvalitní, pohlcující hry třem miliardám hráčům na celém světě. Nyní jsme učinili velký krok vpřed, abychom tuto vizi uskutečnili: Spustili jsme Xbox Cloud Gaming pro všechny členy služby Xbox Game Pass Ultimate na počítačích s Windows 10 a telefonech a tabletech Apple prostřednictvím prohlížeče ve 22 zemích,“ napsala v tiskové zprávě Catherine Gluckstein, viceprezidentka Xbox Cloud Gamingu.

Přečtěte si také: Na internetu řádí nový vir – Crackonosh

„Díky miliardám aktivních počítačů se systémem Windows 10, zařízeních se systémy iOS a Android chceme, abyste měli možnost hrát ty nejzajímavější a nejúchvatnější hry kdykoli a kdekoli se rozhodnete. Jednoduše řečeno, přinášíme zážitek z Xboxu přímo do zařízení, která používáte nejčastěji,“ dodala Gluckstein.

Microsoft plánuje více her obohatit o dotykové ovládání, ačkoli xCloud je kompatibilní s celou řadou ovladačů, včetně gamepadů Xboxu One a Xboxu Series X/S.

Pokud si chcete Xbox Cloud Gaming vyzkoušet a nezaplatili jste si ještě Xbox Game Pass, tak si Xbox Game Pass Ultimate můžete na první tři měsíce koupit za 25,90 Kč. Poté stojí 339 Kč za měsíc.