Internetem se šíří nový vir! Ten byl primárně odhalen a popsán společností Avast, která o něm informovala technicky detailním článkem od analytika Daniela Beneše. My jsme o něm před pár dny psali také, ale znovu se k němu dostáváme z důvodu toho, že se na povrch dostaly další informace.

Společnost Avast se domnívá, že za samotným virem stojí Čech, zejména z toho důvodu se rozhodla nový malware poměrně úsměvně pojmenovat Crackonosh (což snad nemusíme zdůrazňovat, že je pěkná narážka na Krakonoše). Crackonosh by se měl nacházet výhradně v cracknutých a nelegálně pořízených kopiích „populárního softwaru“, do kterého se řadí především hry. Mezi nimi najdeme například NBA 2K19, GTA V, Far Cry 5, The Sims 4, Euro Truck Simulator 2, We Happy Few, Jurassic World Evolution, Fallout 4 nebo Pro Evolution Soccer 2018.

Přečtěte si také: Ubisoft lže o svých předražených hrách

Podle reportů společnosti má být malware v oběhu minimálně od roku 2018. Jeho primárním účelem je poté vypnutí ochrany a následné těžení kryptoměny; podle nalezených statistik měli autor nebo autoři vydělat přes dva miliony amerických dolarů (necelých 43 milionů korun), přičemž se měl dostat na minimálně 222 tisíc zařízení a zhruba tisíc dalších je infikovaných každý den. Mezi nejpostiženější státy pak patří Spojené státy, Polsko, Filipíny, Brazílie, Indie a Velká Británie, ale i v České republice a částečně na Slovensku se najde nezanedbatelné množství případů.

Pro technicky schopnější jedince pak samotný report nabízí velmi detailní technický rozbor a fungování viru.